Shea maslac

Shea maslac ili karite maslac je zbog svojeg sastava nezamjenjiv u svakodnevnoj njezi kože. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica kože i za njegu starije i naborane kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod raznih oboljenja kože kao što je psorijaza, seboreja, ekcemi, i atopijski dermatitis. Isto tako pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa se može koristiti i kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće.

Ističe se po tome što je jedna od rijetkih prirodnih tvari koja štiti od UV zračenja (zahvaljujući cimetnoj kiselini koja mu i daje karakterističan miris) pa se koristiti za sunčanje. Samo nerafinirani shea maslac ima UV filtre. Kao zaštita od sunca nanosi na cijelo tijelom prije sunčanja, ali i na kosu, pa istovremeno i štiti od isušivanja uzrokovanog suncem i soli. Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože – pomoći će zacjeljivanju suncem oštećene kože, te će koža biti nahranjena i svilenkasto mekana.

Shea maslac pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju metaboličkih otpadnih tvari tj. toksina.

Siguran je i za osjetljivu kožu, pa se može koristiti za lice za osjetljivu i suhu kožu ali i kao krema protiv bora za područje oko očiju. Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije. Iz istog razloga shea maslac je odličan izbor za njegu osjetljive dječje kože. Afrikanke ga već stoljećima koriste kod svakodnevne njege novorođenčadi, ali i kožnih problema kao što je pelenski osip i tjemenica. Može se koristiti kao pakung za kosu, a za vrlo suhu, lomljivu, obojanu kosu mala količina se može nanijeti nakon pranja, bez ispiranja.

Zbog svojeg protuupalnog djelovanja, koristi se i nakon brijanja ili depilacije. Sitne porezotine će brže zacijeliti, spriječit će se iritacija, a koža će biti duboko nahranjena.

Popularno je i korištenje shea maslaca kod izrade pomada za njegu usnica jer štiti od vjetra i hladnoće, te čini usne mekanim.

Svi shea maslaci iz naše ponude su hladno prešani. Oshadhi, Mayam i Tehnoproces dolaze sa eko certifikatom, dok Nutrimedica nema tu oznaku. Dodatno, Oshadhi shea maslac je jedini podvrste nilotica (Vitellaria paradoxa ssp. nilotica), koji je nešto mekši zbog većeg udjela nezasićenih masnih kiselina. Rijetko se nađe na tržištu i cjenjeniji je od vrste Vitellaria paradoxa ssp. paradoxa

Važno:

Ovisno o usjevu, konzistencija, miris i boja shea maslaca mogu biti vrlo različiti. Miris može biti izrazito ugodan do izrazito neugodan. Ako niste spremni da shea maslac može imati neugodan miris, nemojte ga ni naručivati. Jedino rafinirane verzije dolaze garantirano bez mirisa, a njih ne držimo.

Boja varira od blijede, svijetlo-žute, pa do žute i bež. Tekstura može biti kremasta ili više zrnata. Na sobnoj temperaturi mogu se razdvajati dvije faze - krutina i tekuća faza. Za kremastu konzistenciju potrebno je shea maslac lagano ugrijati i dobro izmiješati (žlicom, mutilicom ili mikserom).

Više o shea maslacu saznajte u članku:

SHEA MASLAC

Želite znati još o uljima za sunčanje? Pročitajte više u članku PRIRODNA ZAŠTITA OD SUNCA

Shea maslac i atopijski dermatitis? Saznajte sve o fitoaroma pristupu u članku: ATOPIJSKI DERMATITIS