Filtriranje rezultata Filtriranje rezultata

Terra Organica

Difuzeri su naprave namijenjene raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica je vrlo mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja.

Difuzeri, za razliku od aromalampice, ne zagrijavaju eterično ulje, pa ne dolazi do njihove razgradnje. Ulja se raspršuju u sitne kapljice u cijelosti, tj. ne dolazi do odvajanja hlapivijih i manje hlapivih spojeva, čime je potpuno sačuvana njihova ljekovitost.

Postoji razni tipovi difuzera. Neki raspršuju ulja putem ultrazvuka, dok drugi stvaraju sitne kapljice putem raspuhivanja - strujanja zraka u tankim staklenim ili metalnim cjevčicama. Oni se još nazivaju klasični difuzeri ili nebulizatori.

U klasične difuzere - nebulizatore ide samo eterično ulje, bez vode. Oni su obično pogodniji za veće kvadrature, ali su i (donekle) glasniji od ultrazvučnih. Isto tako brže ispune zrak eteričnim uljem (stoga i brže troše eterična ulja), te se ne preporuča da su uključeni non-stop.

U ultrazvučne difuzere se uz eterična ulja dodaje i voda, pa djeluju i kao ovlaživači zraka za manje prostore (teško ih je usporediti s pravim ovlaživačima čija potrošnja vode se mjeri u litrama, dok se kod difuzera radi o decilitrima).

Održavanje: Tijekom vremena na difuzerima se stvara masni, smolasti film. Ovisno o učestalosti korištenja, taj film je potrebno očistiti jednom mjesečno, pa i jednom tjedno. To je najbolje napraviti koncentriranim etanolom (min 90%); etanol se stavi u difuzer i miješanjem ispere. Nakon toga se etanol baci a difuzer ispere. Klasični difuzeri se mogu nakratko i uključiti kako bi se isprala kapilara.

Ultrazvučne difuzere potrebno je povremeno, nakon čišćenja alkoholom, očistiti i od kamenca, i to na način da se u 1 dl vode stavi dvije čajne žličice limunske kiseline. Takva otopina se ostavi djelovati u difuzeru dvadesetak minuta, te se ispere s vodom.

-20%
do 30.04.
Ušteda 20%
648,80 kn 519,00 kn
19,90 kn
119,90 kn