Filter Filter

Difuzeri za eterična ulja

Difuzeri su naprave namijenjene raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica je vrlo mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja.

Difuzeri, za razliku od aromalampice, ne zagrijavaju eterično ulje, pa ne dolazi do njihove razgradnje. Ulja se raspršuju u sitne kapljice u cijelosti, tj. ne dolazi do odvajanja hlapivijih i manje hlapivih spojeva, čime je potpuno sačuvana njihova ljekovitost.

Postoji razni tipovi difuzera. Neki raspršuju ulja putem ultrazvuka, dok drugi stvaraju sitne kapljice putem raspuhivanja - strujanja zraka u tankim staklenim ili metalnim cjevčicama. Oni se još nazivaju klasični difuzeri ili nebulizatori.

U ultrazvučne difuzere se uz eterična ulja dodaje i voda, pa djeluju i kao ovlaživači zraka za manje prostore (teško ih je usporediti s pravim ovlaživačima čija potrošnja vode se mjeri u litrama, dok se kod difuzera radi o decilitrima).

Održavanje: Tijekom vremena na svim tipovima difuzera stvara se masni, smolasti film. Ovisno o učestalosti korištenja, taj film je potrebno očistiti jednom mjesečno, pa i jednom tjedno.

Kod klasičnih difuzera (nebulizatora) to je najbolje napraviti koncentriranim etanolom (min 90%); etanol se stavi u difuzer i miješanjem ispere. Difuzer se može nakratko i uključiti kako bi se isprala kapilara. Nakon toga se etanol baci a difuzer ispere.

Ultrazvučne difuzere potrebno je povremeno očistiti i od kamenca, i to na način da se u 1 dl vode stavi dvije čajne žličice limunske kiseline. Takva otopina se ostavi djelovati u difuzeru dvadesetak minuta, te se ispere s vodom. Masni film uklanja se etanolom: etanol se stavi u difuzer i miješanjem ispere. 

Jesu li difuzeri ujedno i ovlaživači i "atomizeri" zraka?

Ultrazvučni difuzeri potroše određenu količinu vode tijekom svog rada, ali oni u svojoj osnovi nisu ovlaživači. Ovlaživači potroše nekoliko litara vode, dok se kod difuzera potrošnja mjeri u decilitrima. Ma što vam prodavači raznih brendova govorili, uključite zdrav razum: koliko dl vode taj ovlaživač/atomizer potroši u npr. 5 sati rada, i možemo li to usporediti s količinom koju troše pravi ovlaživači? Odgovor je: ne možemo. Dakle, ultrazvučni difuzeri su samo uvjetno ovlaživači, lokalno na metru kvadratnom prostora gdje se nalaze.

"Atomizeri" zraka je novi popularni izraz, a zapravo znači da se u zrak raspršuje mješavina eteričnih ulja i vode. Po toj definiciji, svi ultrazvučni difuzeri su "atomizeri" zraka, jer u sebi imaju dio koji se na engleskom naziva "atomized tablet" a koji pokreće čitav proces raspršivanja. As simple as that ;).

Povezano:

Eterična ulja protiv gripe i prehlade - načini korištenja za sve dobne skupine

Kako inhalirati eterična ulja uz pomoć difuzera?

Kako izabrati i koristiti difuzer?

Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

 

5,31   (40,01 kn)
55,00   (414,40 kn)
69,00   (519,88 kn)
59,50   (448,30 kn)
49,00   (369,19 kn)
49,00   (369,19 kn)
49,00   (369,19 kn)
45,00   (339,05 kn)