Filtriranje rezultata Filtriranje rezultata

Ulje ploda divlje ruže

ulje ploda divlje ruže, ulje divlje ruže ili ulje čileanske divlje ruže - ulje šipka - ulje protiv bora, mrlja, pjega, hiperpigmentacija, strija, ožiljaka. Gdje kupiti ulje divlje ruže, cijena, iskustva, primjena, recepti za ulje za lice.Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.

Ulje divlje ruže najčešće dolazi iz dva izvora:

Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata. Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.

Ulje ploda europske divlje ruže (najčešće se dobiva iz ploda R. canine) je tamno crvene boje, sadrži dominantno nezasićene masne kiseline: do 55% linolne (omega 6), do 27% alfa-linolenske (omega 3) i do 22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina (palmitinska, stearinska, arahidna) kreće se od 6-12%.

Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju. Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.

Prisustvo tretinoina (trans-retinoinska kiselina, «aktivni» vitamin A) u uljima divljih ruža je upitno. Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A.

No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis).

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

S obzirom da je ulje nestabilno treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu te paziti na rok trajanja!

Više o ulju ploda divlje ruže saznajte u člancima:

Ulje divlje ruže 

Pasja ruža i ulje divlje ruže