Kozmetika za sunčanje Kozmetika za sunčanje

Filter Filter

Ulja za sunčanje

Neka biljna ulja sadrže prirodni UV faktor, poput ulja sjemenki maline, čileanskog lješnjaka, karanja uja, shea maslaca itd. Neka biljna ulja nemaju SPF, ali su bogata sastojcima koji djeluju kemoprotektivno, antitumoralno te jako antioksidativno i protuupalno, stoga nalaze svoje mjesto u uljnim mješavinama za zaštitu kože od sunca.

Napominjemo da se kod prirodnih sirovina (ulja, maslaca) radi se o PROCJENJENOM SPF. To znači da od usjeva do usjeva nitko ne ispituje tu vrijednost, te ona može varirati. Stvarni SPF se može znati jedino testiranjem in vivo ili colipa metodom (spektrofotometrija).

MIJEŠANJE SIROVINA I KONAČNI FAKTOR: Ne savjetujemo da se kod miješanja jednake količine sirovine sa SPF i nekog drugog ulja uzima srednja vrijednost (aritmetička sredina) kao SPF mješavine! To nije i nikako ne može biti točno, dobiveni faktor je puno manji od tako dobivenog izračuna!

KOLIČINA SREDSTVA I DEKLARIRANI FAKTOR: Ono što još treba uzeti u obzir pri primjeni bilo kakvih sredstava za zaštitu od sunca je da ih treba nanositi vrlo obilno. Računa se da je potrebno otprilike 35ml losina/kreme za premazati izložene dijelove tijela. U slučaju da se upotrijebi polovica te količine nećete dobiti polovicu deklariranog faktora već drugi korijen te vrijednosti, što znači da ako stavite polovicu preporučene količine losiona s faktorom 50, na koži ćete de facto imati SPF 7! U nedostatku konkretnih ispitivanja ponašanja ulja, treba primijeniti ista načela. 

Više o uljima za sunčanje