Beyond Red Yeast Rice 60 tableta - KAL

K-98127
Beyond Red Yeast Rice sadrži ekstrakt crvene riže (Monascus purpureas), gugula (Commiphora mukul) uz dodatak artičoke, niacina, vitamina B6 i B12 te folata.
299,90 kn
(PDV uključen)
+
  • Trošak dostave
  • Načini plaćanja
  • Dostupnost u dućanu

Beyond Red Yeast Rice sadrži ekstrakt crvene riže (Monascus purpureas), gugula (Commiphora mukul) uz dodatak artičoke, niacina, vitamina B6 i B12 te folata.

Povišen kolesterol rizičan je čimbenik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti, ali je i neophodan za dobro funkcioniranje organizma. Kolesterol i ostale masnoće (lipidi) topivi su samo u mastima. Uz posebne bjelančevine, oni stvaraju čestice lipoproteina koji su odgovorni za prijenos triglicerida putem krvi iz probavnog sustava i jetre do svih stanica organizma. Postoji nekoliko vrsta lipoproteina od kojih su najvažnije dvije frakcije – LDL i HDL čestice.

LDL čestice – lipoproteini male gustoće prenose kolesterol iz jetre do stanica, a višak se može taložiti na stijenkama arterijama te stvarati arterijski plak koji može uzrokovati začepljenje krvnih žila. Još se naziva i “loš kolesterol”.

HDL čestice – lipoproteini velike gustoće sakupljaju na sebe suvišan kolesterol iz krvi i tkiva te ga prenose u jetru. On smanjuje mogućnost nagomilavanja kolesterola na stijenkama krvnih žila, a samim time i mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Naziva se i “dobar kolesterol”.

Neravnoteža može dovesti do stvaranja masnih naslaga na stijenkama krvnih žila, a najčešći razlozi su obiteljska sklonost, nepravilna prehrana i prekomjerna tjelesna težina.

Gugul (Commiphora mukul) dobro je poznata ajurvedska biljka koja normalizira metabolizam lipida i regulira razinu kolesterola i triglicerida. Već stoljećima se u ajurvedskoj medicini koristi za liječenje artritisa i pretilosti.

Medicinska istraživanja danas potvrđuju mnoge tradicionalne upotrebe gugula – kod ateroskleroze, bolnih mišića i živaca, bolesti krvnih žila, reumatoidnog artritisa, tromboze te pretjerane težine.

Ispitivanjima je dokazano da gugul, bez obzira na prehranu, smanjuje ukupni kolesterol u krvi čak 22-27% i razinu triglicerida za cca. 12%. Farmakološki aktivne komponente u biljci su gugulstereoni (E i Z steroizomeri), gugulipidi i triterpeni (miranol i miranon).

Crvena riža je polirana riža fermentirana posebnim kvascem Monascus purpureus koji luči crveni pigment. Tradicionalno se koristi u Kini za liječenje bolesti srca i krvnih žila, ali i kod ozljeda mišića, tumora, proljeva i želučanih tegoba.

Najnovijim istraživanjima utvrđeno je da crvena riža u krvnoj plazmi snižava kolesterol za 10-30% i trigliceride za 15-25%, s minimalnim nuspojavama. Farmakološki važna aktivna komponenta je monakolin K (poznat kao prirodni lovastatin).

Uz preparate crvene riže preporučamo uzimati i koenzim Q10 te omega 3 masne kiseline.

Artičoka je koleretik i kolagog, koristi se prilikom  otežane probave, zatvora te nakon masnih obroka. Također štiti jetru i čisti jetru. Klinički je dokazano da snizuje razinu kolesterola i triglicerida.

Preparat nije za mlađe od 20 godina te se ne preporučuje ljudima sa smanjenom funkcijom jetre, trudnicama i dojiljama.

Sastojci: crvena riža, gugul, niacin, artičoka, L-arginin HCl, ne-GMO SOJA, gama orizanol, vitamin B6, ekstrakti: crnog papra, korijena ingvera, lista ružmarina, korijena kurkume i paprike; folati, vitamin B12, emulgatori: celuloza, magnezijev stearat; tvari za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev oksid, silicijev dioksid; regulatori kiselosti: magnezijev karbonat, kalcijev fosfat; stabilizator stearinska kiselina, škrob, punilo maltodekstrin.

Upute za upotrebu: uzimati 1 tabletu dnevno (uz obrok) ili po preporuci stručne osobe.

Napomene: Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnoteženog i raznovrsnog načina prehrane te zdravog načina života.

UPOZORENJE: Ne koristiti ako zaštitna ovojnica ispod čepa nedostaje ili je oštećena. Čuvati od dohvata male djece. Potrebno je prije uzimanja dodatka prehrani posavjetovati se s liječnikom ili stručnom osobom. Ovaj proizvod nije za trudnice, dojilje i ženske osobe koje planiraju trudnoću te osobe mlađe od 20 godina. Ne koristiti ukoliko ste na lijekovima za snižavanje masnoća i antilipidemicima. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se kod poremećaja probavnog sustava i bolesti štitnjače. Paprika može izazvati nadražaj želučano crijevne sluznice.

Pakiranje:
Bočica – 60 tableta (102 g)

 

Upute za upotrebu:
Uzimati 1 tabletu dnevno (uz obrok) ili po preporuci stručne osobe.

 

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (=1 tableta):Neto:% PU
Crvena riža (Monascus purpureas) (ekstrakt)
(osigurava 1,2 mg (0,2%) monakolina)
0,6 g  
Gugul (Commiphora mukul) (ekstrakt gume)
(osigurava 3,75 mg (2,5%) gugulsterona Z i E)
150 mg  
Niacin (inozitol heksaniacinat) (B3) 125 mg 781 %
Artičoka (Cynara scolymus) (ekstrakt lista) (osigurava 5 mg (10%)
kafeoilkvinske kiseline i derivata kao klorogenska kiselina)
50 mg  
L-arginin HCl 50 mg  
Ne-GMO soja (Glycine max) (kocentrat zrna) 25 mg  
Gama orizanol (uljni ekstrakt rižinog kvasa) 12,5 mg  
Vitamin B6 (piridoksin HCI) 5 mg 357 %
ActisorbTM zaštićena mješavina (Bioperine® [ekstrakt crnog papra
(Piper nigrum)], ekstrakti korijena ingvera (Zingiber officinale),
lista ružmarina (Rosmarinus officinalis), korijena kurkume
(Curcuma longa) i paprike (Capsicum annuum))
5 mg  
Folati (folna kiselina) 100 μg 50 %
Vitamin B12 (cijanokobalamin) 50 μg 2000 %


Sastojci:
 crvena riža, gugul, niacin, artičoka, L-arginin HCl, ne-GMO SOJA, gama orizanol, vitamin B6, ekstrakti: crnog papra, korijena ingvera, lista ružmarina, korijena kurkume i paprike; folati, vitamin B12, emulgatori: celuloza, magnezijev stearat; tvari za sprječavanje zgrudnjavanja: magnezijev oksid, silicijev dioksid; regulatori kiselosti: magnezijev karbonat, kalcijev fosfat; stabilizator stearinska kiselina, škrob, punilo maltodekstrin.

Upute za upotrebu: uzimati 1 tabletu dnevno (uz obrok) ili po preporuci stručne osobe.

Napomene: Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnoteženog i raznovrsnog načina prehrane te zdravog načina života.

UPOZORENJE: Ne koristiti ako zaštitna ovojnica ispod čepa nedostaje ili je oštećena. Čuvati od dohvata male djece. Potrebno je prije uzimanja dodatka prehrani posavjetovati se s liječnikom ili stručnom osobom. Ovaj proizvod nije za trudnice, dojilje i ženske osobe koje planiraju trudnoću te osobe mlađe od 20 godina. Ne koristiti ukoliko ste na lijekovima za snižavanje masnoća i antilipidemicima. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se kod poremećaja probavnog sustava i bolesti štitnjače. Paprika može izazvati nadražaj želučano crijevne sluznice.

Uvjeti čuvanja: čuvanja: na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Najbolje upotrijebiti do kraja: datum otisnut na originalnom pakovanju.

Brand:
KAL
Pakiranje:
60 kapsula/tableta
Primjena:
  • Povišen kolesterol
Status na tržištu:
  • dodatak prehrani
Crvena gljivica riže obično se koristi u slučajevima izraženije hiperkolesterolemije. Zasad ne postoji jasan klinički propis te granice, ali u praksi kod ljudi čiji ukupni kolesterol prelazi 6,5 ili 7 mmol/L pametno je posegnuti upravo za takvim preparatom ako iz nekog razloga neće biti primijenjeni lijekovi statini.
Crvena riža dobiva se fermentacijom obične, bijele riže Oryza sativa L. pomoću plijesni Monascus purpureus. Poznata je više od 2.000 godina. Povijesni zapisi je spominju još u vrijeme dinastije Zhou (770.–221. g. pr. n. e.) kada su je koristili kao konzervans i dodatak jelima za poboljšanje okusa i boje. Upotrebljavali su je i liječnici tradicionalne kineske medicine za liječenje bolesti srca i krvnih žila, te kod raznih probavnih tegoba. Postupak proizvodnje crvene fermentirane riže detaljno je opisan u drevnoj Kineskoj farmakopeji, napisanoj još u vrijeme dinastije Ming (1368.–1644. g.) u kojoj se spominju i njezina brojna farmakološka svojstva i medicinska primjena. Među brojnim pripravcima na njezinoj osnovi, posebno mjesto zauzima Zhitai ili Xuezhikang, alkoholni ekstrakt crvene riže kao sredstvo za poboljšanje cirkulacije, koji je uvršten i u tradicionalne kineske spise o ljekovitim tvarima.

Crvena riža se na Zapadu pojavila tek nakon Drugog svjetskog rata kada su je doseljenici iz Azije počeli predstavljati Americi. Danas je planetarno poznata kao prirodno sredstvo za snižavanje povišene razine kolesterola, sve raširenije pošasti suvremenog života.

Učinci crvene riže, za razliku od brojnih drugih biljnih pripravaka s reputacijom prirodnih ljekovitih tvari, potvrđeni su kliničkim pokusima, a mehanizam njezinog djelovanja znanstveno je objašnjen.

Krajem prošlog stoljeća započela su intenzivna ispitivanja kojima je cilj bio znanstveno objasniti neospornu činjenicu da konzumiranje crvene riže uspješno smanjuje razinu kolesterola i ukupnih lipida u krvi.

Analizama je utvrđen bogat sastav fermentirane crvene riže te su dokazane brojne biološki aktivne tvari koje na razne načine mogu pridonijeti očuvanju i poboljšanju zdravlja kao i regulaciji masnoća u krvi. Među njima su: zasićene i nezasićene masne kiseline, proteini, aminokiseline, škrob, fitosteroli (b-sitosterol, kampesterol, stigmasterol), izoflavonoidi, vlakna, elementi u tragovima, niacin. Međutim, ključnu ulogu u borbi protiv kolesterola i triglicerida ima specifična skupina međusobno strukturno sličnih poliketida, inhibitora enzima koji kontroliraju sintezu kolesterola. Oni nastaju kao produkt fermentacije, a poznati su pod zajedničkim nazivom monakolini. Ima ih 15-tak vrsta, a u crvenoj riži dominira monakolin K. Stoga se upravo monakolin K smatra i najodgovornijim za inhibiciju sinteze kolesterola u jetrima čiji rezultat je smanjena razina kolesterola u krvi. Ostale spomenute sastavnice svojim sinergističkim djelovanjem značajno pridonose ukupnom učinku i djelotvornosti crvene riže kod problema hiperkolesterolemije.

Prema rezultatima različitih istraživanja provedenih 2010. i 2013. godine na dobrovoljcima s povišenim razinama kolesterola, uzimanje crvene riže tijekom 4-8 tjedana dovodi do sniženja ukupnog kolesterola za 15%, a LDL kolesterola za više od 20%.

Po svojoj kemijskoj strukturi i farmakološkoj aktivnosti monakolini odgovaraju statinima, inhibitorima HMG-CoA reduktaze, enzima koji kontrolira proizvodnju kolesterola i koji su djelatna tvar lijekova za smanjenje razine kolesterola. Stoga se o monakolinima često govori i kao o prirodnim statinima.

Pozitivni rezultati brojnih istraživanja djelotvornosti monakolina iz fermentirane crvene riže na regulaciju metabolizma kolesterola, bili su poticaj za raspravu i donošenje znanstvenog mišljenja u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA). Tom prilikom potvrđena je njegova djelotvornost i odobrena je slijedeća zdravstvena tvrdnja: “Monakolin K iz crvene riže pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi”. Koristan učinak postiže se svakodnevnim unosom 10 mg monakolina K iz ekstrakta fermentirane crvene riže.

Budući da monakolin K ima isti mehanizam djelovanja kao i statini iz lijekova za liječenje hiperkolesterolemije, valja voditi računa i o tome da, bez obzira na svoj prirodni izvor, ima i slična neželjena djelovanja. Nuspojave su ipak znatno rjeđe i slabije izražene, prvenstveno zbog toga što su njihove razine u dodacima prehrani i po desetak puta niže, a najčešće se javljaju u obliku glavobolja i probavnih tegoba. Teže nuspojave (hepatotoksičnost i miopatija) koje se mogu javiti kao posljedica uzimanje lijekova sa statinima, rijetko se mogu očekivati kao rezultat uzimanja dodataka prehrani s crvenom rižom. U svakom slučaju prije uzimanja tih pripravaka dobro se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Te pripravke ne bi trebalo uzimati s alkoholom i hepatotoksičnim lijekovima i pripravcima, lijekovima koji se koriste za snižavanje krvnog tlaka, antikoagulansima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima kao niti s dodacima prehrani takvog djelovanja koji sadrže ekstrakt ginka, koenzim Q10, astaksantin, češnjak. Također se ne preporučuje njihovo uzimanje sa sokom od grejpa, niti osobama mlađima od 18 godina. Njihova primjena je kontraindicirana kod bolesnika koji se već liječe statinima, jer se time povećava vjerojatnost nastanka nuspojava.

Pripravci s fermentiranom crvenom rižom danas se zbog sigurnosti dodatno provjeravaju na moguću kontaminiranost nefrotoksičnim mikotoksinom citrininom, metabolitom plijesni Aspergillusi Penicillium vrsta. Uočeno je ipak da ga mogu proizvesti neke Monascus vrste.

Uz pravilnu primjenu, pripravci s crvenom rižom siguran su način za brzu i učinkovitu redukciju povišenog kolesterola, posebno u slučajevima kada se ne radi o ekstremnom odstupanju od uobičajenih granica. Pritom se preporučuje konzumiranje 1.200 mg praha crvene riže, i to do dva puta na dan.
Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod. Sva eterična ulja potrebno je razrijediti prije nanošenja na kožu.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, trudni ste ili dojite, prije uzimanja dodataka prehrani molimo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Gdje kupiti?
Osim putem internet trgovine, proizvode je moguće kupiti u našem dućanu u Zagrebu, u Bauerovoj 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom 09:00-14:00. Raspoloživost u dućanu je jednaka raspoloživosti na webu.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti uplatom na račun, kartično ili pouzećem. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn. Isporuka najčešće unutar 1-3 radna dana. Dostavljamo samo unutar Hrvatske.

Povezani sadržaji

Kolesterol i trigliceridi - što mogu dodaci prehrani?

Sep 16, 2016 Zdravlje
U prevenciji i terapiji hiperkolesterolemije danas se, osim prehrane i lijekova, sve češće se spominju i nutraceutici. Koji dodaci prehrani pomažu kod povišenog kolesterola i triglicerida?
Nastavi čitati

Artičoka snižava kolesterol, čisti jetru i pomaže pri mršavljenju

Aug 25, 2016 Ljekovito bilje i dodaci prehrani
Dokazano je da artičoka smanjuje razinu povišenog kolesterola i triglicerida u krvi i to pojačanom razgradnjom kolesterola putem jetre i izbacivanjem viška kolesterola putem probavnog sustava.
Nastavi čitati