Belides (ekstrakt tratinčice), kozmetička sirovina 50 mL

BE01-50
Belides se preporučuje u primjeni kod kozmetičkih proizvoda za posvjetljivanje kože (depigmentaciju) kod raznih oblika pigmentacijskih poremećaja poput hiperpigmentacija (smeđih mrlja), staračkih pjega, sunčanih pjega i dr.
209,90 kn
(PDV uključen)
+
  • Trošak dostave
  • Načini plaćanja
  • Gdje kupiti?

NAPOMENA: ovo je kozmetička sirovina, što znači - ako ne znate kako napraviti preparat sa ovim sastojkom, ovaj artikl se ne bi trebao naći u Vašoj košarici.

Sirovina:

Vodeni puferirani ekstrakt cvjetova tratinčice (Bellis perennis). Sadrži saponine, polifenole i polisaharide u vodenoj otopini.

INCI nazivlje:

Bellis Perennis (Daisy) Flower Extract

Stabilizatori sirovine:

Prosječno 0.9% fenokisetanola i 0.25% kalijevog sorbata

Mehanizam djelovanja:

Ekstrakt izoliran iz cjetova Bellis perennis sadrži bioaktivne molekule kao što su saponini (triterpenski glikozidi), polifenoli (fenolne kiseline), flavonoidni glikozidi, polisaharidi i inulin. Prisutnost ovih sastojaka u ekstraktu sugerira kako ova aktivna sirovina ispoljava niz učinaka koji se primjenjuju i u fitomedicini. Između ostalih, riječ je o antifungalnom, antimikrobnom, antioksidativnom, antikancerogenom i neuroprotektivnom mehanizmu djelovanja.

Iznenađujuće je kako je za Belides otkriveno da ima snažni inhibitorni učinak na proces melanogeneze (patentiranje u procesu). Polifenolna frakcija iz Belidesa inhibira tirozinazu. Rezultati komparativne studije koja je uspoređivala Belides i arbutin, korištene u jednakim polifenolnim koncentracijama, pokazali su kako je Belides čak dvostruko aktivniji od arbutina! Zaključeno je kako je kod Belidesa učinak posvjetljivanja kože rezultat i drugih, dodatnih inhibitornih mehanizama.

Testovi provedeni na B16V melanocitima pokazali su kako Belides kontrolira transkripciju ekspresije tirozinaze, uz inhibiciju njezine sinteze.

Nadalje, dokazano je kako Belides značajno inhibira peptidni hormon endotelin. Endotelin oslobađaju stimulirani keratinociti i inducira sintezu melanina putem specifičnih melanocitnih receptora.

Dakle, depigmentirajuća aktivnost Belidesa je temeljena na kumulativnim učincima nekoliko mehanizama:

  • Inhibicija aktivnosti tirozinaze
  • Redukcija sinteze tirozinaze kontrolom njezine transkripcije
  • Redukcija sinteze melanin-stimulirajućeg medijatora endotelina

Preporučena primjena:

Belides se preporučuje u primjeni kod kozmetičkih proizvoda za posvjetljivanje kože (depigmentaciju) kod raznih oblika pigmentacijskih poremećaja poput hiperpigmentacija (smeđih mrlja), staračkih pjega, sunčanih pjega i dr.

Preporučena doza:

2.0-5.0%

Organoleptička svojstva:

Prozirna tekućina boje konjaka tipičnog mirisa.

Tijekom vremena može doći do blagog nastanka taloga, ali to ne utječe na bioaktivnost sirovine.

Topljivost:

Dobra topljivost u vodi u svim omjerima. Nekompatibilnost s alkoholom.

Proizvodni postupak:

Cvjetovi tratinčice se nježno ekstrahiraju pomoću vodenog puferskog sustava, nakon čega podliježe internim proizvodnim postupcima, frakcionaciji pomoću ultrafiltracije i konačnoj filtraciji.

Formulacija:

Može se koristiti u formulacijama tipa emulzije i gelovi.

Kratko zagrijavanje do 40°C ne utječe na aktivnost sirovine.

pH formulacije koja sadrži Belides se treba kretati unutar intervala 4.5-6.5

 

Skladištenje:

Ukoliko se čuva na temperaturi između 10°-20°C u dobro zatvorenim spremnicima, Belides ima zajamčenu stabilnost najmanje 1 godinu.

Brand:
Fagron (ex Kemig)
Primjena:
  • Hiperpigmentacije kože (pjege)
Status na tržištu:
  • kozmetička sirovina

Nema podataka

Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, trudni ste ili dojite, prije uzimanja dodataka prehrani molimo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Gdje kupiti?
Osim putem naše internet trgovine, proizvode je moguće kupiti i u našem dućanu u Zagrebu, Antuna Bauera 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom od 09:00-14:00.
Naručivanje
Osim putem internet trgovine, narudžbu možete predati i na broj 01/5576-044 (u slučaju krajnje nužde ;)), radnim danom 09:00-16:00. Broj služi isključivo za predaju narudžbi.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti pouzećem, uplatom na račun ili karticama. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Izbor između isporuke dostavnom službom ili preuzimanja u našem dućanu vrši se na kraju kupnje. Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn. Dostava se vrši samo unutar Hrvatske.