Alpha Lipoic Acid (Alfa lipoična kiselina) 300 mg x 120 kapsula - Swanson

SWU190T

Alfa lipoična kiselina je masna kiselina koja se prirodno pojavljuje u svakoj stanici organizma.

34,49   (259,86 kn)
(PDV uključen)
+
 • Dostupnost u dućanu

Alfa lipoična kiselina kapsule, Swanson

Alfa lipoična kiselina je vitaminima slična komponenta prirodno prisutna u organizmu. Iz hrane je možemo dobiti konzumirajući pivski kvasac, jetru, špinat, brokulu ili krumpir. Može se laboratorijski sintetizirati. Jedinstvenom je čini sposobnost da, za razliku od vitamina C i E, bude aktivna u vodi i mastima.

 • Jednu kapsula jednom do dva puta dnevno sa čašom vode
 • Dvije kapsule sadrže 600 mg alfa lipoične kiseline

Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnoteženog i raznovrsnog načina prehrane te zdravog načina života.

Swanson Alfa lipoična kiselina 300 mg, dodatak prehrani

Neto količina: 120 kapsula

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (2 kapsule): 600 mg alfa lipoične kiseline

Sastojci: alfa lipoična kiselina, sredstvo za povećanje volumena: mikrokristalična celuloza (biljno vlakno), želatinaska kapsula, tvar za sprečavanje zgrudnjavanja: kalcijev laurat, silicijev dioksid

Upute za upotrebu: Uzima se 1-2 kapsule na dan s čašom vode uz obrok

Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Upozorenje: Trudnice i dojilje bi se trebale posavjetovati sa liječnikom prije uzimanja ovog preparata.

Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu, pri temperaturi do 25°C.

Najbolje upotrijebiti do kraja: Otisnuto na ambalaži

Proizvođač: SWANSON Health Products, 4075 40 TH AVE SW, FARGO, ND 58104, SAD

Zemlja porijekla: SAD

Odgovoran za RH: Terra Organica d.o.o., Antuna Bauera 16, 10000 Zagreb

Brand:
Swanson
Primjena:
 • Antioksidans
 • Dijabetes
 • Glaukom
 • Glavobolje
 • Migrene
 • Mršavljenje
 • Regeneracija jetre
 • Zdravlje očiju
Status na tržištu:
 • dodatak prehrani
Stavlja na tržište / Odgovoran za RH:
 • Terra Organica d.o.o., Zagreb, Antuna Bauera 16
Koristim ju kao serum u otopini. Umjesto ukinutog Ordinary.
Jako dobra pomoć jačanju imuniteta i općem stanju organizma.
Kao magistra (sada u mirovini), upoznata sam sa djelovanjem mnogih nutraceutika. Za zdravlje i mladolik izgled i u sedamdesetima, izabrala sam potentan koktel antioksidansa, ljekovitg bilja i masnih kiselina, te svakodnevno uzimam alfa lipoičnu kiselinu, koenzim Q10, astaksantin, gotu kolu, kurkumin, omega 3 masne kiseline te gama linolensku kiselinu (ulje boražine).
Alfa lipoičnu kiselinu i ekstrakt cimeta preporučam svim svojim klijentima sa metaboličkim sidromom i dijabetesom tipa II.
Alfa lipoična kiselina (LA; IUPAC:5-(1,2-dithiolan-3-yl) pentanoic acid) ili kako se još u literaturi naziva tioktična kiselina, masna je kiselina koju mogu sintetizirati biljke i životinje. Izolirana je iz goveđe jetre 1951. godine (Reed i sur.) i prvotno je smatrana vitaminom. U ljudskom organizmu nalazimo je u svakoj stanici tijela, jer sudjeluje kao kofaktor u procesu stvaranja energije. Naročito se naglašava njeno antioksidativno djelovanje, ali i učinak njenog reaktivnijeg reduciranog oblika, dihidrolipoične kiseline (DHLA). Zapravo se smatra idealnim antioksidansom, jer ima sve njegove idealne odlike (Packer i sur.) - lako neutralizira slobodne radikale, kelira teške metale, zbog amfifilnog karaktera ulazi u sve stanice u tijelu, stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih, a pritom ne izaziva značajnije nuspojave. Zbog toga je još nazivaju i „antioksidansom nad antioksidansima“.

LA također pokazuje antimutagenu i antikancerogenu aktivnost. Upravo zbog njene uloge u organizmu i kemijsko fizikalnih karakteristika odavno je predmet raznih istraživanja, mada onih in vivo ima jako malo. Aktualne studije podupiru upotrebu alfa lipoične kiseline kao suportivne komponente u liječenju mnogih bolesti - npr. dijabetesa, kardiovaskularnih, neurodegenerativnih (MS, Alzheimerova bolest), autoimunih bolesti, raka i AIDS-a.

Kemijski gledano, LA je mala molekula koja se sastoji od osam ugljikovih atoma i dvije tiolne skupine koje mogu biti oksidirane ili reducirane. Kada su te dvije skupine oksidirane govorimo o alfa lipoičnoj kiselini (LA), dok je reducirajući, reaktivniji oblik LA, poznat kao dihidrolipoična kiselina (DHLA). Budući da ima jedan kiralni centar i asimetrični lanac ugljikovodika, nalazimo je u obliku dva optička izomera: R-LA i L-LA. Samo R-izomer stvara se endogeno, dok sintetski preparati sadrže racemičnu smjesu R i L izomera. I LA i DHLA su amfifilne molekule, tj. pokazuju hidrofilne i hidrofobne karakteristike.

Biosinteza endogene R-alfa lipoične kiseline u ljudskom organizmu odvija se uglavnom de novo iz oktanske kiseline u mitohondrijima, gdje vezana za proteine djeluje kao esencijalni kofaktor enzimatskih kompleksa u reakcijama stvaranja energije i katabolizmu aminokiselina razgranatog lanca. Podrobnije, sudjeluje u ciklusu limunske kiseline kao kofaktor piruvat dehidrogenaze koja konvertira piruvat u AcCoA i alfa ketogluratat dehidrogenaze kojom alfa ketoglutarat prelazi u sukcinil CoA. Katabolizam se odnosi na aminokiseline leucin, izoleucin i valin.

Izvori

Hrana primarno bogata egzogenom LA je hrana životinjskog podrijetla: crveno meso, jetra, srce i bubrezi, a glavni biljni izvori su brokula, špinat, rajčica, krumpir, grašak i rižino mekinje. Važno je reći da konzumacija slobodne LA iz hrane nije pokazala značajan porast njene koncentracije u plazmi i na staničnom nivou.

Što se tiče dodataka prehrani, nakon peroralne konzumacije koja je bolja u odsustvu hrane, u dozi od 200-600 mg apsorpcija je i do 1000 puta veća nego iz prehrambenih namirnica. Apsorpcija L oblika nakon peroralne upotrebe manja je od R oblika, dok nema razlike u njihovoj plazmatskoj koncentraciji nakon intravenozne primjene. Farmakokinetičke studije kod ljudi pokazuju da se 30-40% peroralno uzete racemične smjese apsorbira, a maksimalna koncentracija u plazmi doseže se nakon 30 minuta do jednog sata, nakon čega se brzo smanjuje. Metabolizira se u jetri u procesu mitohondrijske beta oksidacije.

Budući da je otkrivena prije više od pola stoljeća, alfa lipoična kiselina koristila se u tretiranju različitih stanja organizma, da bi se danas u suplementaciji isprofilirala uglavnom kao antioksidans i poželjna komponenta u regulaciji dijabetesa. U zadnje vrijeme, u nekoliko je studija pokazano i njeno antikancerogeno te antimutageno djelovanje.


Antioksidativna svojstva

„Čistač“ organizma od slobodnih radikala

Oksidacijski stres je definiran kao pomak ravnoteže u staničnim oksidativno-redukcijskim reakcijama prilikom čega dolazi do stvaranja slobodnih radikala kisika. Posljedica toga je gubitak ravnoteže stvaranja slobodnih radikala i mogućnosti neke stanice da ih razgradi, a rezultira promjenama vezanim uz oštećenje stanica.

Biokemijski su najznačajniji reaktivni oblici kisika (reactive oxygen species - ROS) što je zajednički naziv za radikale kisika (superoksidni, hidroksilni, peroksilni…) kao i reaktivne neradikalne derivate kisika (vodikov peroksid, hipokloritna kiselina, singletni kisik…).

LA je univerzalni endogeni i egzogeni antioksidans, jer direktno neutralizira ROS u svojem oksidiranom ili reduciranom obliku (više). Topljiva je u vodi i u mastima što joj omogućava antioksidativno djelovanje u citosolu i plazmatskoj membrani, u plazmi i lipoproteinima plazme. LA neutralizira hidroksilne radikale, hipokloritnu kiselinu i singletni kisik. DHLA neutralizira superoksidne i peroksil slobodne radikale.

Regeneracija antioksidansa

Kada antioksidans neutralizira slobodni radikal i sam prelazi u oksidirani oblik te nije u mogućnosti blokirati ROS dok se ne prevede u reducirajući oblik. DHLA je snažan reducirajući agens koji te oksidirane oblike raznih antioksidansa može prevesti u reducirane, uključujući C vitamin i glutation. DHLA također može reducirati oksidirani oblik alfa-tokoferola prilikom redukcije C vitamina koji je u mogućnosti reducirati taj radikal, te koenzim Q10. Samo za usporedbu, redoks potencijal LA/DHLA iznosi 0,32 V, a glutationa i glutation disulfida, GSH/GSSG iznosi 0,24 V.

Sumarno možemo reći da LA reciklira i produžuje životni vijek vitamina C, glutationa i koenzima Q10, a indirektno i vitamina E.

Kelacija metala

Ispitivanja in vitro i in vivo pokazuju da LA i DHLA mogu kelirati redoks aktivne metale poput iona željeza, bakra, mangana i cinka. Ti metali mogu izazvati oksidativnu štetu katalizirajući reakcije u kojima nastaju visoko reaktivni slobodni radikali. Komponente koje keliraju takve slobodne metale mogle bi biti stepenica u liječenju neurodegenerativnih i ostalih kroničnih bolesti kod kojih je oksidativna šteta uzrokovana upravo njima. Bush i sur. pokazali su da kelcija željeza i bakra posredovana DHLA, daje pozitivne efekte u liječenju Alzheimerove bolesti, smanjujući štetan utjecaj slobodnih radikala. Također, na životinjskom je modelu dokazano da LA smanjuje akumulaciju tih metala u organizmu.

Diabetes mellitus

Značajna je primjena LA u liječenju dijabetesa tipa II, a njezino se djelovanje ispoljava kroz različite mehanizme. Potencijalno je moguća ali nedovoljno istražena i u liječenju dijabetesa tipa I.

Kao prvo, utječe na regulaciju glukoze u krvi tako da povećava translokaciju GLUT4 glukoza transportera u staničnu membranu, kao što to čini inzulin vezujući se na inzulinske receptore, te pokreće reakcije fosforilacije koje uzrokuju translokaciju. Mehanizam djelovanja nije sasvim razjašnjen, a rezultat je povećan unos glukoze u adipocite i stanice mišića. Studija provedena na 72 osobe koje su peroralno uzimale 600 mg/dan LA tijekom četiri tjedna, pokazala je za 25% veću osjetljivost na inzulin.

Zatim, pozitivno utječe na na krvožilni i nervni sustav dijabetičara koji kao komplikacije kronične bolesti razvijaju mikroangiopatije (retinopatija, nefropatija) i makroangiopatije (koronarna, cerebrovaskularna, periferna vaskularna) te neuropatije. Naime, oksidativni stres i hiperglikemija rezultiraju stvaranjem slobodnih radikala kisika koji oštećuju stanice endotela krvnih žila i neurone, a LA to umanjuje.

Nedavno je također dokazano da intravenozna primjena LA povećava vazodilataciju krvnih žila osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2, a posebno je značajno napomenuti blagotvoran učinak na povećanje mikrocirkulacije i time smanjenje simptoma dijabetičke periferne neuropatije. Zanimljivo je da je u Njemačkoj odobreno intavenozno i peroralno liječenje periferne dijabetičke neuropatije s LA (oštećenje živčanog sustava koje se manifestira kroz smanjenje osjeta, utrnulost, žarenje, osjećaj hladnoće, i neuropatsku bol uglavnom donjih ekstremiteta).

Lipoična kiselina i karcinom

Antioksidativno djelovanje LA u vidu djelovanja na slobodne radikale koji mogu izazvati niz staničnih promjena u okviru nastanka karcinoma, razmatrano je u brojnim studijama. NF-kB (Nuclear factor-kB) je transkripcijski faktor koji regulira ekspresiju gena uključenih u imunološki odgovor, apoptozu i stanični ciklus. Nepravilna regulacija NF-kB može dovesti do upalnih i autoimunih bolesti, virusnih infekcija i do raka. Vig-Varga i sur. demonstrirali su da se aktivnost takvog NF-kB inhibira dodatkom LA u tumorogeničnim stanicama miševa i ljudi. Slične studije pokazale su i antitumorsko djelovanje LA u stanicama melanoma i karcinoma ovarija kod miševa.

LA također pokazuje antimutagena svojstva, pa je neki svrstavaju u skupinu prirodnih antimutagena. Nedavno je dokazano da aplikacija LA u stanice karcinoma dojke inhibira daljnje metastaziranje, vjerojatno smanjujući aktivnost MMP. Ohrabrujući rezultati dobiveni su i u malim studijama na životinjama i ljudima - vezano za sposobnost LA da reducira štetne nuspojave kemoterapije kao što su periferna neuropatija i oštećenje miokarda.

Još ponešto o LA

Zbog svojih svojstava, LA dobiva širu primjenu za određena stanja organizma. Tako se koristi za zaštitu jetre, kod oštećenja živčanog sustava oboljelih od HIV-a, Alzheimerove bolesti i multiple skleroze, hiperlipidemije i glaukoma.

Što se tiče doziranja studije pokazuju maksimalan učinak doze u rasponu od 150-600 mg/dan (npr. 600 mg/dan za tretitanje dijabetičke neuropatije, a 150 mg/dan za glaukom).

Dodaci prehrani koji se nalaze na tržištu uglavnom je preporučuju kao „antioksidans nad antioksidansima“, zatim samostalno ili u kombinaciji sa cimetom u regulaciji dijabetesa, te u suplementaciji sportaša. Preporučene doze su 100-300 mg/dan, a FDA nije odobrila utvrđen dnevni unos.
Alfa lipoična kiselina je masna kiselina prisutna u svim stanicama organizma. Sudjeluje u enzimatskim procesima unutar mitohondrija i pomaže stvaranje energije. Ujedno, djelujući kao snažan antioksidans, može spriječiti otpuštanje mutagenih produkata oksidacijskih procesa u organizam.

Antioksidans koji štiti organizam od procesa povezanih sa starenjem

Posljednja istraživanja ukazuju kako alfa lipoična kiselina može obnoviti funkciju mitohondrija koja starenjem postepeno slabi. Lipoična kiselina sprječava umrežavanje molekula glukoze i proteina, patološkog procesa glikacije koja dovodi do kardiovaskularinih bolesti, problema s vidom i drugih oboljenja uobičajeno povezanih sa starenjem organizma. Kardiolozi sve češće preporočuju uzimanje alfa lipoične kiseline i antioksidanata poput CoQ-10 prije operacija u smislu preventivne zaštite krvnih žila tijekom operacija. Zamijećeno je da postignuto protektivno djelovanje traje više mjeseci nakon operacije.

Metabolizam glukoze

Dobro provedenim studijama utvrđeno je kako alfa lipoična kiselina pospješuje djelovanje inzulina i regulira metabolizam glukoze što blagotvorno djeluje na razinu šećera u krvi. Utjecaj alfa lipoične kiseline kod osoba oboljelih od dijabetesa ima važnu ulogu ne samo zbog regulacije osjetljivosti na inzulin već i zbog djelovanja na akumulaciju staničnih toksina. Štiteći organizam od endotelijalnih oštećenja lipoična kiselina može umanjiti rizik od oštećenja krvožilnog sustava i bubrega. Osim poboljšanja endotelijalne funkcije istim su istraživanjem utvrđene niže razine markera oksidativnog stresa. Također, dobro je istraženo i potvrđeno preventivno djelovanje koje odgađa pojavu dijabetske neuropatije, vrlo česte pojave povezane s dijabetesom.

Štiti stanice mozga od oštećenja

Sa starenjem povezani procesi glikacije u mozgu mogu kao posljedicu imati oksidativna oštećenja i upalne procese koji mogu uzrokovati neurodegenerativna oboljenja poput Alzheimerove bolesti. Jedan od markera abnormalnih procesa u mozgu je pojava proteina amiloid-beta, kao produkta kronične upale. Alfa lipoična kiselina reducira upalne procese izazvane proteinom amiloid-beta i pospješuje proizvodnju signalnih molekula, neurotransmitera. Istraživanja su također utvrdila i kako alfa lipoična kiselina prevenira odumiranje moždanih stanica dijelova mozga zahvaćenih Parkinsonovom bolešću. Alfa lipoična kiselina može biti od pomoći i osobama koje pate od čestih napada migrene. Studija iz 2010. godine utvrdila je da osobe koje uzimaju alfa lipoičnu kiselinu svaki dan imaju manju učestalost pojave migrene. Ovo se istraživanje nadovezuje na neka prethodna i ukazuje na ulogu alfa lipoične kiseline u prevenciji migrene.

Pospješuje gubitak težine

Kod osoba s pretjeranom tjelesnom težinom, kao i kod pretilih osoba, zamijećena je 9% redukcija težine uz istovremeni gubitak obujma struka od 5 do čak 7 cm. Povezanost alfa lipoične kiseline i pretilosti je višestruka. Uz njeno prisustvo u mitohondrijima organizam proizvodi energiju koje tijelo koristi, a njena normalna razina stimulira potrošnju kalorija. Također, djeluje i na centre u mozgu povezane s apetitom, a utjecaj na povećanu osjetljivost na inzulin pomaže normalizirati razinu šećera u krvi. Alfa lipoična kiselina u jetri smanjuje tvorbu masti i njenu akumulaciju te može pomoći pri sprečavanju pojave masne jetre. Alfa lipoična kiselina uspješno se koristi na pacijentima koji uzimaju lijekove za koje je potvrđeno da mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine, poput nekih antipsihotika.
Alfa lipoična kiselina
•Snažan univerzalni antioksidans
•Topiva u mastima i vodi
•Vrlo dobar dodatak prehrani za sportaše i akivne ljude
•Preporuka uzimanja za sve koji su prešli četrdesetu

Lipoic Acid (Lipoična kiselina) je snažan antioksidans koji čuva organizam od oksidativnih procesa vezanih uz starenje ili fizičku aktivnost. lipoična kiselina može pomoći stanicama u pretvorbi glukoze i tako stabilizirati razinu šećera u krvi. Desetljećima se koristi u kliničkom tretmanu dijabetesa.

Za razliku od većine antioksidanata koji pružaju ciljanu zaštitu od određenih procesa, topiva u masti i vodi, ona je univerzalni antioksidans koj na sebe može preuzeti i funkcije npr. C ili E vitamina u slučaju deficijencije. Ima sposobnost prelaženja krvno moždane barijere i može ublažiti posljedice moždanog udara.

Iako je organizam samostalno proizvodi, s godinama se njeno prisustvo značajno smanjuje. Dodatno uzimanje jedne kapsule dnevno dobra je odluka za sve koji su prešli četrdesetu. lipoična kiselina spada u grupu proizvoda za koje postoji naznaka da može utjecati na produljenje životnog vijeka.

Alfa lipoična kiselina

Mnoga istraživanja potvrđuju da je lipoična kiselina (alpha lipoic acid) vrlo važan antioksidans. Jedna od njenih ključnih karakteristika je topivost kako u masti tako i u vodi. To joj omogućava široku antioksidativnu zaštitu tjelesnih sustava, pa zovu i univerzalnim antioksidansom.

Crveno meso najbolji je prehrambeni izvor lipoične kiseline. Male količine mogu se naći u listovima nekih biljaka, špinatu, brokoli, krumpiru i rajčici.

Lipoična kiselina djeluje protektivno od oksidativnih procesa širom organizma. Može poduprijeti proizvodnju energije u stanicama i povećati efikasnost ostalih antioksidanata. Lipoična kiselina može umanjiti štetno djelovanje toksičnih metala poput žive, kadmija, olova, bakra, maganovih i cinkovih iona.

Alfa lipoična kiselina može imati važnu terapeutsku ulogu u osoba zaraženih HIV virusom budući da koči replikaciju virusa. Pomaže održanju zdravog vida, prevenciji i tretmanu katarakte i glaukoma. Za dijabetičare također može biti od koristi jer pomaže organizmu da uspostavi bolju razinu šećera, a ujedno povoljno djeluje na neke neurološke popratne efekte povezane s bolešću. Može pomoći u prevenciji razvoja hiperglikemije. Studije na životinjama naslućuju da alfa lipoična kiselina vjerojatno djeluje usporavajuće na normalne procese starenja srca.

Antioksidativna svojstva, vjeruje se, imaju blagotvorno djelovanje u poboljšanju brojnih komplikacija povezanih s hepatitisom C. Praćena je grupa od tri pacjenta koji su uzimali lipoičnu kiselinu sa selenom i sylimarinom i osjetili značajno poboljšanje, čak toliko da su se mogli uključiti u normalan život, bez potrebe za transplantacijom jetre.

Mala studija u Njemačkoj (9 pacjenata) upućuje na moguće povoljno djelovanje na pacijente s Alzheimerovom bolesti. Tretirani su dozama od 600 mg dnevno, u periodu od 14 mjeseci, nakon čega su uspješno riješili testove koji se uobičajeno primjenjuju za procjenu oboljelih od ove bolesti. Studije na laboratorijskim životinjama pokazale su poboljšanje pamćenja kada je lipoična kiselina davana u kombinaciji s acetil-L-karnitinom i koenzimom Q10. Koristi se i kao dopunski tretman kod moždanog udara. Ova djelovanja zahvaljuje činjenici da je jedna od rijetkih supstanci koja prelazi hemoencefalnu barijeru i snažno štiti mozak od djelovanja slobodnh radikala.
Visoke doze alfa lipoične kiseline nalaze podlogu u više kliničkih studija. Potvrđena je djelotvornost kod Alzheimerove bolesti te poboljšanje osjetljivosti na inzulin kod dijabetes melitusa. Heilderberška studija sa 600 mg oralno utvrdila je usporenje progresije oštećenja bubrega uslijed dijabetičke polineuropatije. Alfa lipoična kiselina je komplementarna blagotvornom djelovanju sikavice (milk thisle) i kolina na jetru. Kao anti-aging suplement često se uzima se uz CoQ-10.
Samo registrirani kupci koji su kupili ovaj proizvod putem web shopa mogu ostaviti recenziju. Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo kliknite na Prijava kako biste se ulogirali.

Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani konzultirati s liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim državama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Kod nekih dodataka prehrani natpis na ambalaži djeluje kao da je doza po kapsuli/tableti veća nego što se navodi u nazivu proizvoda i sastavu. Naime, američki proizvođači na ambalažu često pišu velikim slovima (američku) dnevnu dozu, a onda sitnim slovima "u dnevnoj dozi". Npr kapsule koje imaju 400 mg nečega u američkoj dnevnoj dozi (recimo 2 kapsule), po kapsuli imaju 200 mg nečega, kako je ispravno navedeno u nazivu/sastavu proizvoda. Dnevne doze se razlikuju od države do države i ovise o pravilnicima o dodacima prehrani koji su na snazi u konkretnoj državi.

Kod nekih dodataka prehrani rok trajanja na originalnoj ambalaži je označen sa EXP (upotrijebiti do) ili Best By (najbolje upotrijebiti do). "Najbolje upotrijebiti do" ne znači istek roka trajanja, odnosno "uporijebiti do". "Upotrijebiti do" se odnosi na datum do kad je proizvod siguran za upotrebu, a "najbolje upotrijebiti do" se odnosi na optimalnu kvalitetu proizvoda, ali je isti i nakon tog datuma siguran za upotrebu. Kod nekih dodataka prehrani oznaka na originalnoj ambalaži je MFG, što označava datum proizvodnje (Manufacture Date), a rok trajanja je označen na hrvatskoj deklaraciji (obično 2 godine od datuma MFG).

Recenzije korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Način isporuke se bira u obrascu za završetak narudžbe:

1. dostavnom službom GLS (uobičajena isporuka 1-5 radnih dana od narudžbe/uplate)

 • 0,00 € (besplatno) za narudžbe iznad 40 € vrijednosti
 • 4 € za narudžbe ispod 40 € vrijednosti

Na ovaj trošak može se obračunati i:

 • + 1,50 € za opciju plaćanja pouzećem (ako je opcija dostupna), neovisno o visini narudžbe 

Naknade za plaćanje pouzećem obračunava se neovisno o visini narudžbe i dostavnih troškova.

Kupac od dostavne službe dobiva e-mail i SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primatelja.

2. osobnim preuzimanjem u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje. Ovakve narudžbe plaćaju se unaprijed - kartično ili uplatom na račun. Nije moguće plaćanje web shop narudžbi pri preuzimaju u dućanu.

U dućanu, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

 

Dostavu vršimo samo unutar RH. Minimalni iznos narudžbe je 10 €.

 

Naručene proizvode je moguće platiti:

 • unaprijed na naš transakcijski račun (opća uplatnica, virman, internet bankarstvo - bonus: dvostruki bodovi)
 • karticama online (Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Discover) - samo jednokratno
 • gotovinom kod preuzimanja (pouzećem) uz naknadu od 1,50 €

Naknada za plaćanje pouzećem naplaćuje se neovisno o visini narudžbe i dostavnih troškova. Naknada za plaćanje pouzećem je dodatan iznos koji se zbraja s troškom dostave, a obračunava se uvijek, neovisno o visini narudžbe. 

Ovisno o broju narudžbi i naših kapaciteta pakiranja, ponekad gasimo ili ograničavamo mogućnost plaćanja pouzećem, kako bismo stigli obraditi sve narudžbe. Također, sve narudžbe s opcijom plaćanja pouzećem, a neispravnim kontakt podacima (telefon, mail, pun mailbox itd.) storniramo.

Željeni način plaćanja bira se u obrascu za završetak narudžbe - moguće je birati samo između ponuđenih u trenutku predaje narudžbe.

Narudžbe koje se preuzimaju u našem dućanu moguće je platiti samo unaprijed, kartično ili uplatom na račun (ako kupujete u dućanu bez prethodne web narudžbe - načini plaćanja u dućanu su gotovina i kartice).

 

Naš jedini dućan nalazi se u Zagrebu, u ulici Antuna Bauera 16

Radno vrijeme dućana: PON-PET 09:00-20:00, subotom 09:00-14:00. 

PLAĆANJE: U dućanu je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: Visa, MasterCard, Maestro i Diners. Za iznose iznad 80 € / 602,76 kn moguće je plaćanje na 2 rate Dinersom te Zaba/Erste Maestrom i MasterCardom, a za iznose iznad 120 € / 904,14 kn na 3 rate navedenim karticama. 

 

RASPOLOŽIVOST PROIZVODA S WEB SHOPA U DUĆANU:

1. Raspoloživost artikala u dućanu označena je za većinu proizvoda na web shopu - do informacije se dolazi klikom na link "provjeri dostupnost u dućanu" koji se nalazi ispod gumba DODAJ U KOŠARICU.

2. Telefonske rezervacije za kupnju u dućanu nisu moguće, jedina mogućnost rezervacije je web narudžba s opcijom preuzimanja u dućanu (takve narudžbe se plaćaju unaprijed, uplatom na račun ili kartično, a preuzimaju isključivo nakon e-mail obavijesti da je roba spremna za preuzimanje).

3. PROIZVODI U ČIJEM NAZIVU PIŠE TRAJNO NEDOSTUPNO trajno su nedostupni i više ih nemamo u ponudi (i ne znamo ima li ih itko igdje ;)).

4. Nismo upoznati s ponudom drugih dućana u Zagrebu, Hrvatskoj i izvan Hrvatske - dakle ne znamo gdje osim kod nas možete kupiti to što želite kupiti :). Možda google zna?

5. Cijene u dućanu su jednke cijenama na našoj (dakle ovoj) web stranici, a ne nekoj drugoj stranici. Akcije nisu nužno jednake u dućanu i web shopu. Ne znamo kakve su cijene na drugim prodajnim mjestima - to morate provjeriti kod njih.

 

Podaci o proizvodima na web shopu (uključujući fotografije) informativnog su karaktera i trudimo se ažurirati ih u skladu s promjenama od strane proizvođača. Zbog mogućih odstupanja molimo vas da prije uporabe proizvoda pročitate točne informacije na samom proizvodu.

 

Gdje kupiti?
Osim putem internet trgovine, proizvode je moguće kupiti u našem dućanu u Zagrebu, u Bauerovoj 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom 09:00-14:00. Dostupnost u dućanu je označena kod svakog artikla.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti uplatom na račun, kartično te pouzećem uz naknadu od 1,50 € (naknada za plaćanje pouzećem nije trošak dostave - dostava se obračunava odvojeno). Način plaćanja bira se u obrascu za završetak narudžbe.
Dostava
Dostavljamo samo unutar Hrvatske. Cijena osnovne dostave iznosi 4 € za narudžbe do 40 € vrijednosti, te 0 € za narudžbe iznad 40,00 € vrijednosti. Odvojeno od troška osnovne dostave obračunava se naknada od 1,50 € u slučaju plaćanja pouzećem (neovisno o visini narudžbe i već obračunatih dostavnih troškova).

Savršeni partneri:

Povezani sadržaji

Alfa lipoična kiselina - idealan antioksidans

Alfa lipoična kiselina se smatra idealnim antioksidansom budući da lako neutralizira slobodne radikale, ulazi u sve stanice organizna, reagira s ostalim antioksidansima te ima sposobnost njihove regeneracije, a također pokazuje i antimutagenu i...
Nastavi čitati

Alfa lipoična kiselina i mršavljenje

Suplementacija alfa lipoičnom kiselinom, samostalno ili s omega-3 masnom kiselinom, može ubrzati gubitak masnog tkiva i kilograma. Nova studija provedena u Španjolskoj, objavljena u veljači 2015. godine potvrđuje značajan gubitak kilograma i...
Nastavi čitati

Eterična ulja protiv glavobolje

Malo je sretnika koji nikada nisu osjetili što znači kada boli glava. Pogotovo u današnje vrijeme, kada većina nas puno vremena provodi za računalom, ne provodi dovoljno vremena na svježem zraku, ne hrani se svakodnevno zdravim, uravnoteženim...
Nastavi čitati