Stolisnik (Achillea millefolium) 5 mL - Pranarôm
Botanički naziv: Achillea millefolium
Način dobivanja: destilacija vodenom parom biljke u cvatu
Gl. kem. sastavnice: kamfor, kamazulen, 1,8 cineol
Porijeklo: Slovenija
Sličnog djelovanja kao eterično ulje njemačke kamilice - koristi se kod raznih upalnih bolesti kože, za njegu suhe kože, te za njegu kože kojoj je potrebna regeneracija.
Ima više podvrsta i kultivara stolisnika (Achillea millefolium L., Asteraceae), od kojih neki uopće ne sadržavaju kamazulene. U aromaterapiji su potrebna esencijalna ulja podvrsta bogata azulenima (spojevima iz kojih tijekom destilacije nastaje kamazulen). Takvo esencijalno ulje osim kamazulena i dihidrokamazulena sadrži još i dosta ketona kao što su izoartemizija keton (do 10%), kamfor (do 20%) i tujoni.
Budući da je "stolisnik" skup različitih vrsta, kemijski sastav eteričnog ulja varira od mjesta rasta. Stoga se na tržištu mogu naći i vrlo raznoliki "tonovi" ulja, od blijedo nebesko plavog do iznimno modrog, što ovisi o sadržaju kamazulena. Isto tako će i mirisi biti vrlo raznoliki, od oštrog bockavog mirisa (više cineola, pinena), preko pomalo zagušujućeg (više kamfora), do vrlo blagog ali karakterističnog mirisa stolisnika. Spada u klasu skupljih ulja.
Sličnog je djelovanja kao i njemačka kamilica, s time što djeluje dobro kod upalnih bolesti živaca. Za razliku od njemačke kamilice gdje varijacije u sastavu ne mijenjaju protuupalni potencijal, u aromaterapiji se preferiraju kemotipovi stolisnika koji sadrže više kamazulena, barem što se tiče protuupalnog djelovanja na kožu. Jednom "utopljeni" u povoljan omjer s kamazulenom, drugi spojevi poput kamfora, cineola i pinena sinergijski će pomoći djelovanju. Po tome pomalo podsjeća na širokolisnu lavandu gdje su slični spojevi "utopljeni" u linalolu. Kao i njemačka kamilica, koristi se kod raznih upalnih bolesti kože, te za njegu suhe kože. Izvrsno regenerira kožu, pogotovo ako se kombinira s ljekovitima maceratima poput nevena, kantariona i arnike.
Oprez: Zbog velike količine ketona ne smije se uzimati oralno. U kozmetici, koristi se umjereno i u niskim koncentracijama od 1‐2,5%. Ponekad se u knjigama nađe kako eterično ulje stolisnika djeluje dobro na menstrualne tegobe. No, vrlo se rijetko koristi u te namjene jer je djelotvorniji kao čaj ili tinktura.
Djelovanje/primjena
Alergijski dermatitis
Atopijski dermatitis
Njega kože nakon sunčanja
Opekotine
Protuupalno
Regeneracija kože
Rozacea
Ubodi insekata
Upalna stanja kože
dehidrirana
osjetljiva
suha
Nema poruka
