Pričekajte...

Plod divlje ruže (Rosa rubiginosa) wc.org, biljno ulje - Oshadhi

ulje ploda divlje ruže

Uvećaj sliku

Šifra: 6651

Cijena: 92,50 kn

(PDV uključen)
  • 30 mL 
  • 100 mL 
  • 200 mL 

Ulje ploda divlje ruže

 

Botanički naziv:  Rosa rubiginosa

Uzgoj: wc.org., EG-Organic

Zemlja podrijetla: Čile

Način dobivanja: hladno prešano, nerafinirano

 

Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.

Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata. Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.

Ulje je iznimno bogato esencijalnim masnim kiselinama kao i karetonoidima. Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju. Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.

Prisustvo tretinoina (trans-retinoinska kiselina, «aktivni» vitamin A) u uljima divljih ruža je upitno. Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A.

No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis).

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

S obzirom da je ulje nestabilno treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu te paziti na rok trajanja!

 

Više: Plod divlje ruže, Pasja ruža

Povezano:

Tretiranje ožiljaka od akni i postupalnih hiperpigmentacija

Tretiranje tamnih podočnjaka i sitnih bora

Tretiranje bora eteričnim i biljnim uljima - receptura

Atopijski dermatitis

Strije - tretiranje i prevencija eteričnim uljima

 

Kupci koji su kupili ovaj proizvod također su kupili