Nar, sjemenke (Punica granatum) c.org biljno ulje - Oshadhi
Ulje sjemenki nara
Botanički naziv: Punica granatum
Uzgoj: c.org., EG-Organic
Zemlja podrijetla: Turska
Način dobivanja: hladno prešano, nerafinirano; dobiveno iz sjemenki
Proizvođač: Ayus GmbH (Oshadhi)
Pakira: uvoznik
Osnovno djelovanje: snažno protuupalno djelovanje, djeluje protiv bora
Ljekovitost ploda nara poznato je već stoljećima. postoji nebrojeno mnogo publikacija koje opisuju njegovo antioksidansno i antikancerogeno djelovanje. Ali nar i ma i druga svojstva koja su manje poznata.
Sjemenke nara sadrže vrlo rijetku punicičnu kiselinu (omega-5) - to je polinezasićena masna kiselina snažnog protuupalnog djelovanja. Punicična kiselina se još naziva i "super CLA" jer ima učinke puno snažnije od već poznate CLA, konjugirane linolne kiseline. Neka istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sustavu i tako osnažuje organizam u obrani od karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja, te alergijskih reakcija na hranu.
Uz to, dokazano je da ulje nara potiče rast keratinocita (glavna vrsta stanica u epidermi), te na taj način pomaže regeneraciji i jačanju epiderme.
Neka istraživanja pokazuju da ulje nara pomaže u prevenciji karcinoma kože.
Uz pomoć djelovanja fitosterola (protuupalno i regenerativno djelovanje) i vitamina E (snažan antioksidans), ulje nara dodano u pripravcima za njegu značajno usporava starenje kože i sprečava nastajanje bora. Ovo ulje se može pronaći u zadovoljavajućim koncentracijama samo u najluksuznijoj kozmetici.
Zbog svih navedenih svojstava, ulje nara ima smisla koristiti kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti, kao i kod opuštene, umorne zrele kože s borama.
Istovremeno, ima vrlo značajan učinak kod problematične kože s upaljenim aknama.
Ulje je jako gusto i teško mazivo, pa se preporuča miješanje s drugim, upojnim uljima.
Ulje nara dodajte u omjeru 1%-5%.
Iz sjemenki nara dobiva se mala količina biljnog ulja neobičnog sastava: ističe se vrlo rijetka masna, punicična kiselina, koju ne nalazimo gotovo ni u jednom komercijalno dostupnom biljnom ulju. Punicična kiselina je tzv. konjugirana masna kiselina kojoj je dokazano iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje, jer smanjuje stvaranje proupalnih prostagladnina. Jedini sličan komercijalno razvikan spoj je konjugirana linolna kiselina (CLA). Ulje sadrži i visoku dozu srodnika vitamina E (-tokoferol), te složeni lipid cerebrozid, inače potreban živčanim stanicama.
Ulje sjemenki nara korisno je kao dodatak prehrani u slučaju različitih upalnih bolesti, problema s neravnotežom lipida u krvi te kod hormon-ovisnih tumora (poput tumora dojke). Postoje i skromni izvještaji o povoljnom djelovanju kod menopauzalnih tegoba.
No, ipak je poznatije u kozmetici, i to vrlo skupoj i luksuznoj, s obzirom na to da je cijena ulja nara vrlo visoka. Djeluje povoljno na zacjeljivanje rana, na pomlađivanje kože i u tretmanima protiv bora.
Kako je vrlo viskozno i teško razmazivo, kao ulje za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži (skin-feel).
Djelovanje/primjena
Njega kože nakon sunčanja
Opekotine
Protuupalno
Psorijaza
Regeneracija kože
Rozacea
Upalna stanja kože
bore
osjetljiva
suha
zrela
Nema poruka
