Kokos (Cocos Nucifera) BIO, biljno ulje - H. Lamotte
Kokosovo ulje
Botanički naziv: Cocos Nucifera
Način dobivanja: hladno tiješteno, nerafinirano
Uzgoj: biološki
Proizvodi: Henry Lamotte
Pakira: uvoznik/prodavatelj
Kokos (Cocos nucifera L.) je uživao veliku reputaciju u kozmetici i prehrani i prije no što ga je poznati autor Kevin Trudeau proglasio svelijekom (pomalo i nezasluženo). Kokos je maslac, ali se tali na nižoj temperaturi od kakao maslaca, pa je po zimi obično bijela krutina (maslac), a po ljeti ulje. Iznimno se brzo upija. U sastavu dominiraju tzv. kratkolančane, zasićene masne kiseline poput laurinske (40-50%).
Hladno prešani maslac ima ugodan miris po kokosu. Koristi se u maslacima i uljima za kožu, kremama i drugim emulzijskim sustavima, balzamima za kožu i njegu usana, te u pakunzima za kosu, gdje najbolje iskazuje svoja svojstva. U kožu prodire brzo (mnogo brže od viskoznih ulja poput boražine, maslinovog ili suncokretovog ulja, pa čak i badema). Kokos je relativno jeftin maslac širokih primjena. Kremama daje lakoću, a koži daje glatkoću. Kao i kakao maslac, štiti kožu od isušivanja, ali ne stvara film na koži. Idealan je i za spravljanje macerata, poput macerata nevena. Zdrava je i ukusna namirnica u kulinarstvu, za pravljenje “čupavaca”, krema, čokoladnih kuglica i sličnih delicija.
Više: Kokosovo ulje
Djelovanje/primjena
Njega kose
suha
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
