Spirulina u prahu BIO 150 g - Nutrimedica

NM-SP-150

Sadrži cijeli spektar nutrijenata: aminokiseline, beta-karotene, željezo, kalcij, magnezij, vitamine B kompleksa, klorofil, GLA i ostalo.

54,90 kn
(PDV uključen)
+
 • Trošak dostave
 • Načini plaćanja
 • Dostupnost u dućanu

Spirulina je posve prirodna super hrana sastavljena od najhranjivijih komadića slatkovodnih alga, koje sadrže više od 60 % proteina i aminokiselina (4x više no što pronalazimo u ribama i govedini). Ova plavo-zelena mikroskopska biljka na Zemlji postoji već 3,6 milijarde godina te je kao hrana u tom razdoblju koristila mnogim civilizacijama. Sadrži cijeli spektar nutrijenata, koji njeguju tijelo i duh: beta-karotene, željezo, kalcij, magnezij, vitamine B kompleksa, klorofil, proteina, GLA i ostalo.

Spirulina je izvor biološki punovrijednih proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiselina. Aminokiseline su gradivni blokovi proteina, te ih moramo unijeti prehranom budući da ih naše tijelo ne može samo sintenzirati.

Spirulina nema tvrde stanične stijenke pa je zbog toga lako probavljiva. Plavo- zelena alga je bogata golemom količinom vitamina i minerala, a sadrži i i posebno visoku razinu željeza koje služi crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik po tijelu.

Spirulina sadrži vitamine B1, B2, B6, B9, C. B2 poznatiji kao riboflavin  pridonosi smanjenju umora, održavanju normalne kože te funkcioniranju živčanog sustava Također, sadrži i vitamin E, koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa . Pigmenti iz klorofila (zeleni) i phycocyaina (plavi) koji ulaze u njenu staničnu strukturu, daju spirulini njenu boju. Osim njih sadrži i beta karoten.

Upotreba:

Prvi tjedan počnite s 3 g (1 čajnom žličicom) dnevno. Nastavite s 5-6 g dnevno. Pomiješajte sa sokom, vodom ili smoothie-jem. Može se koristiti kao sastojak za maske za lice i tijelo. 

Sastojci:

Ekološka Spirulina u prahu

Prosječna nutritivna vrijednost u 100 g proizvoda:

Energetska vrijednost kJ/kcal: 1615/ 382
Bjelančevine: 65,7 g
Ugljikohidrati: 18,0 g
Masti: 5,0 g

Čuvati zatvoreno na suhom, hladnom i tamnom mjestu, izvan dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene, raznovrsne, zdrave prehrane i zdravog načina života te ovaj dodatak prehrani nije njihova zamjena. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Spirulina se ne preporučuje kod fenilketonurije i oštećenja bubrega.

Porijeklo: Kina

Organski uzgoj

Brand:
Nutrimedica
Pakiranje:
150 g
Uzgoj:
Organski (ekološki)
Primjena:
 • Anemija
 • Antioksidans
 • Dijabetes
 • Hepatitisi
 • Jačanje imuniteta
 • Kronični umor
 • Regeneracija kože
Status na tržištu:
 • dodatak prehrani
Istraživanja su pokazala da bi spirulina mogla biti najisplativija, najhranjivija i najcjelovitija hrana na zemlji, jer sadrži proteinski kompleks koji je gotovo 95% iskoristiv u ljudskom organizmu, a njezine su zalihe gotovo beskonačne. „Superhranom" ju čine i:
•sve esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru;
•masne kiseline omega-3 i omega-6;
•visoke koncentracije vitamina B-12;
•glikolipidi i sulfanolipidi;
•cijeli spektar ostalih vitamina;
•17 različitih beta-karotenoida;
• preko 2000 enzima;
•puni spektar iskoristivih minerala,
•bogatstvo željeza i magnezija.

Spirulina sadrži 0,5% glikogena (pripremljena i uskladištena glukoza kao izvor energije) i 0,9% ramnoze (biološki aktivan i jedinstven šećer, važan za prijenos esencijalnih hranjivih tvari kroz krvno-moždanu barijeru).

Stanična stijenka spiruline ima visoke koncentracije mukopolisaharida koji čine staničnu stijenku lako probavljivom i opskrbljuje je potrebnim materijalom za stvaranje glikoproteina, kombinacije složenog ugljikohidrata i proteinskog kompleksa, važnog za izgradnju staničnih membrana.

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su njen pozitivan učinak kod hipoglikemije, dijabetesa, sindroma kronične iscrpljenosti, anemije, čira na želucu, hepatitisa, kao i njenu sposobnost da stimulira i jača imunološki sustav. Isto se tako pokazalo da pomaže u popravku oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antikancerogeno djelovanje spiruline istraživali su i potvrdili na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard.

Spirulina treba puno svjetlosti, ali na svjetlost je i jako osjeljiva, osobito u plitkim uzgajalištima. Da bi se zaštitila od sunca sama proizvodi beta karoten. Zato je spirulina najbogatiji izvora beta karotena među cjelovitim namirnicama, pa se dostatna dnevna količina može osigurati uzimanjem spiruline. Osim toga, taj je beta karoten u obliku prirodnog kelata, bez masnoća koje bi mogle spriječiti apsorpciju.

Spirulina sjedinjuje sunčevu svjetlost s organizacijom izuzetnih pigmenata, koji je klasificiraju kao plavozelenu algu. Zeleno je klorofil, a plavo protein zvan fikocijanin (PC) kojeg ima jedino u spirulini. Prisustvo PC-a u spirulini nadopunjuje izuzetno veliki postotak proteina biljnog porijekla koji ta alga sadrži.
Primjena

Podizanje imuniteta – laboratorijska istraživanja i ona na životinjama pokazala su da spirulina podiže proizvodnju antitijela, citokina i imunosnih stanica. Potrebno je testirati na ljudima.

Proteinski dodatak – 62% spiruline sačinjeno je od amino kiselina pa se koristi kao proteinski dodatak iako bolji učinak ima prehrana bogata životinjskim proteinima, orašidima, cjelovitim žitaricama i leguminozama.

Alergijske reakcije – laboratorijska istraživanja i ona na životinjama pokazala su da spirulina može štititi od alergija jer sprečava oslobađanje histamina.

Bolesti vezane uz antibiotike – spirulina potiče rast dobrih bakterija pa pomaže oporavku organizma od antibiotika, ali su još potrebna istraživanja na ljudima.

Infekcije – laboratorijska istraživanja pokazala su protektivno djelovanje spiruline protiv herpesa, influenza virusa i HIV-a, ali se to još treba ispitati na ljudima.

Rak usta/grla – u jednom istraživanju, spirulina je smanjila prekancerozne lezije poznate kao leukoplazija kod ljudi koji su žvakali duhan.

Poremećaji jetre – kod oboljelih od kroničnog hepatitisa, spirulina je u jednom istraživanju smanjila oštećenje jetre.
Najbogatiji je izvor beta-karotena među cjelovitim namirnicama. Spirulina je mikroskopska modro-zelena alga, biljni plankton u obliku male spirale, po čemu je dobila i ime. Cjeloviti je i prirodni dodatak prehrani koji sadrži izvanrednu kombinaciju betakarotena, klorofila, vitamine skupine B (B1, B2, B12) cjelovite proteine te mnoštvo minerala i enzima važnih za ljudsko zdravlje. Najbogatiji je izvor karotenoida, u dnevnoj dozi ima dvostruko više željeza nego u dvije šalice špinata, dok bjelančevina ima više nego govedina. Preporuča se svima koji trebaju dopunske nutrijente te sportašima, rekonvalescentima i starijima.

Spirulinu preporučujemo kod:

• čišćenja organizma od toksina
• nedostatka hranjivih sastojaka
• pomanjkanja energije
• redukcijskih dijeta


Karoteni u spirulini

Karotenoidi su žuti, crveni i narančasti pigmenti u prirodi prisutni u tamnozelenom povrću, te žutom i narančastom voću i povrću. Najvažniji karotenoidi su karoteni jer u našem organizmu prelaze u vitamin A. Istraživanja su pokazala da prirodni beta karoten smanjuje rizik od brojnih vrsta raka te daje koži izvornu elastičnost i prirodan, zdravi sjaj. Iako se na tržištu može naći mnogo sintetskih oblika beta karotena stručne organizacije preporučuju prirodne izvore. Spirulina sadrži i karotene kao što su zeaksantin i beta kriptoksantin.U usporedbi s tradicionalnim biljnim izvorima, koncentracija karotena u spirulini vrlo je visoka. Samo nekoliko grama odgovarajuće procesuirane i pakirane spiruline osigurat će značajnu količinu tih hranjivih tvari iz biljnog izvora.

Osim beta karotena, najistaknutiji karoten u spirulini je zeaksantin. To je isti sastojak koji kukuruzu daje žutu boju, a ima ga i u špinatu. Vrlo je snažan antioksidans i ima više od 8 puta jače djelovanje od beta karotena. Djeluje zaštitno na živčani sustav, mozak i oči.

Beta kriptoksantin je također derivat beta-karotena. Ima ga u kukuruzu, mahunama i paprici, mandarinama, narančama i breskvama. Jedna jedanaestogodišnja studija objavljena u američkom časopisu za epidemiologiju (American Journal of Epidemiology) pratila je 29 000 žena u dobi 55-69 godina. Žene koje su uzimale najveću količinu beta kriptoksantina imale su 41% smanjeni rizik da dobiju reumatski artritis. Za zaštitu je dovoljan jedan i pol grama spiruline pacifice dnevno.

GLA (gama linolenska kiselina) - blagotvorna omega-6 masna kiselina
Nutrijenti topivi u masti koji se nalaze u spirulini sadržavaju dvije masne kiseline: linolensku, esencijalnu masnu kiselinu i GLA (gama linolenska kiselina). Iako naša tijela mogu proizvesti GLA iz linolenske kiseline, čini se da se ta sposobnost s godinama smanjuje. Pokazalo se da GLA djeluje protiv upale, jer utječe na proizvodnju sastojaka nazvanih prostaglandini. GLA u spirulini pojačana je njezinim sadržajem karotenoida, pa je protuupalno djelovanje još jače.

Fikocijanin - antioksidants koji prati klorofil, pomoć u detoksikaciji
Fikocijanin je moćan antioksidans topiv u vodi koji štiti stanice jetre i bubrega te potpomaže proces detoksikacije. Fikocijanin je zaslužan za plavu boju spiruline, dok joj zelenu daje klorofil – i zato se spirulina svrstava u plavo-zelene alge.
Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod. Sva eterična ulja potrebno je razrijediti prije nanošenja na kožu.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, trudni ste ili dojite, prije uzimanja dodataka prehrani molimo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Gdje kupiti?
Osim putem internet trgovine, proizvode je moguće kupiti u našem dućanu u Zagrebu, u Bauerovoj 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom 09:00-14:00. Raspoloživost u dućanu je jednaka raspoloživosti na webu.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti uplatom na račun, kartično ili pouzećem. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn. Isporuka najčešće unutar 1-3 radna dana. Dostavljamo samo unutar Hrvatske.

Savršeni partneri:

Slični proizvodi

SWR044T
139,90 kn (PDV uključen)
Spirulina (Arthrospira sp.) je modrozelena alga koja je bogat izvor hranjivih tvari.
Na stanju
+

Povezani sadržaji

Alergija na sunce - priprema kože za sunčanje

Jun 4, 2017 Zdravlje
Sunce je izvor života i neophodan saveznik u sintezi vitamina D. No, svako nekontrolirano i pretjerano izlaganje suncu je štetno – dugoročno i kratkoročno. Kako se pripremiti za sezonu sunčanja, pogotovo ukoliko ste skloni fotodermatozi (alergiji...
Nastavi čitati