Sladić, EPS ekstrakt, 320 mg x 20 kapsula - Phytostandard

PS-0370
Sladić doprinosi boljem funkcioniranju i jačanju sluznice crijeva i želudca.
118,00 kn
(PDV uključen)
+
  • Trošak dostave
  • Načini plaćanja
  • Gdje kupiti?

Sladić doprinosi boljem funkcioniranju i jačanju sluznice crijeva i želudca.

INDIKACIJE:

  • smirenje kašlja
  • upale grla
  • kod gastritisa
  • bronhitisa
  • kronične i akutne upale dišnih organa 
  • čir na želucu i dvanaestiku
  • dismenoreja
  • upalne bolesti usne šupljine
  • ekcemi i seboreja
  • alergije

NE SMIJE SE UZIMATI kod:

  • opstukcije žučnih vodova
  • hepatitisa
  • hipertenizije
  • pacijenata koji se liječe kardiotoničnim glikozidima
  • pacijenata koji piju diuretike
  • smanjenog kalija

Ako se pacijent istodobno liječi i amfotericinom, tetraciklinima, eritromicinom ili ampicilinom, između primjene acetilcisteina i navedenih lijekova treba proći najmanje dva sata. Ne uzimati u trudnoći.

Sastojci u dnevnoj dozi (2 caps.) Suhi ekstrakt korijena sladića (Glycyrrhizma glabra L.)/ 640mg

NAČIN UPOTREBE

  • Preporuča se uzimanje  1-2 kapsule dnevno, popiti s velikom čašom vode.

***

U laboratoriju PhytoPrevent proizvode se standardizirani ekstrakti svježih biljaka (EPS – Extraits fluides de Plantes Standardisés) isključivo organskog uzgoja koji zdravstvenim djelatnicima omogućuju individualizirani pristup pacijentu kroz propisivanje formulacija (kombinacija biljaka) prilagođenih specifičnim potrebama pacijenta.

Ekstrakti se dobivaju novom metodom prerade i ekstrakcije koja je eksluzivni patent laboratorija PhytoPrevent – liksivijacija alkoholom (u rastućim koncentracijama etanola) čime je očuvan integritet biljke, a rezultat su ekstrakti veće molekularne raznolikosti, bržeg djelovanja te širih namjena.

Brand:
Phytostandard
Pakiranje:
20 kapsula/tableta
Uzgoj:
Organski (ekološki)
Primjena:
  • Bakterijske infekcije dišnog sustava
  • Dispepsija (loša probava)
  • Ekspektorans
  • Gastritis
  • Kašalj
  • Loša probava
  • Mukolitik
  • Protuupalno
  • Regeneracija jetre
  • Spazmolitik
  • Virusne infekcije dišnog sustava
Status na tržištu:
  • dodatak prehrani
Sladić (Glycyrrhiza glabra) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice leptirnjača ili mahunarki. U narodu je poznata kao slatki korijen, gospino bilje, slatko drvce, šećerni korijen. Tradicionalno se koristi za smirenje kašlja, upale grla, kod gastritisa, bronhijalnog katra, kronične i akutne upale disajnih organa. Zahvaljujući prisutnosti glicirizinske kiseline, ovaj slatki korijen djeluje protuupalno i štiti želudačnu sluzokožu. Zbog svojih antivirusnih svojstava, sladić je blagotvoran kod herpesa, a pokazao se kao izuzetno efikasan kod ekcema i atopijskog dermatitisa. Stručnjaci upozoravaju da slatki korijen ne treba da koriste trudnice, osobe sa povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima bubrega i jetre.

Ova biljka opisana je u legendarnoj kineskoj knjizi o bilju Ben-cao. Šen-Nun iz Kine, rekao je da je slatki korijen eliksir za pomlađivanje organizma. U tibetanskoj medicini posebna pažnja se poklanja slatkom korijenu, čiji preparati doprinose procvatu zdravlja i izgleda, potpomažu dugovječnost i izoštravaju čula. Na ovim prostorima je gospino bilje rasprostranjeno u Vojvodini i raste na pjeskovitim i glinastim terenima. Koristi se korijen od starijih višegodišnjih biljaka. Vadi se u jesen, očisti od bočnih korjenčića, opere hladnom vodom, deblji korijeni se oljušte i isjeku na određenu dužinu. Suši se direktno na suncu ili u sušari, na temperaturi oko 50 stupnjeva. Blagotvorne materije su saponini, glikozidi, glicirizini, flavonoidi, steroidi, eterska ulja, askorbinska kiselina, pigmenti, šećeri i smole. Protiv boli u grlu pripremite čaj od sasušenog i usitnjenog korijena.
Sladić (Glycyrrhiza glabra L., Fabaceae) je vrsta rasprostranjena od istočnog Sredozemlja do jugozapadne Azije. Danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Kako to već bude s biljkama koje potječu iz tih krajeva, sladić se koristio kao lijek u svim drevnim kulturama, od egipatske, grčke, rimske i arapske, prožeo se u sve fitoterapijske škole Europe i do danas ostao prisutan u svim službenim propisima kliničke fitoterapije. Već su ga Grci koristili za liječenje čira na želucu, što se pokazalo posve ispravnim. Arapski svijet poznaje sladić kao biljku koja smiruje jaki kašalj, a drugi stari izvori spominju ga kod probavnih i jetrenih tegoba.
Mnoge ljekovite biljke imale su katkad čudnu primjenu, dok se neke, poput gloga, uopće nisu koristile za istu namjenu kao i danas. Sladić je i u tome iznimka, jer se čini da su ljudi odmah precizno prepoznali njegova ljekovita svojstva.
Sladić je višegodišnji zeljasti grm djelomično odrvenjelih grana visokih 100 - 150 cm. U tlu je razvijeno jako korijenje s vretenastim postraničnim ograncima i brojnim dugim korijenskim vriježama. Korijen je izvana smeđ, a iznutra žut. Listovi su neparno perasto sastavljeni od 9 do 17 lisaka, koje su uglavnom jajaste, kratko ušiljene i žljezdasto ljepljive na naličju. Oko 20 - 30 modroljubičastih leptirastih cvjetova združeno je u uspravne grozdaste cvatove koji se razvijaju u pazušcima listova. Plod je gola ili žljezdasto bodljikava mahuna. U fitoterapiji se koriste korijen i stolon.

Od starog zaslađivača do moderne znanosti

Mnoge popularne čajne mješavine, od domaćih do makrobiotičkih čajeva, često sadrže sladić kao dodatak koji daje slatkoću. Nekoć davno koristio se u ljudskim i veterinarskim lijekovima kao sredstvo za maskiranje gorkih biljaka. No, je li sladić samo korektor okusa? Potpuno je nepravedno i netočno misliti kako je to njegova jedina primjena. Sladić je drevna ljekovita biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Upoznajmo stoga tu pomalo zaboravljenu biljku.
Sladić je bogat škrobom, šećerima, kao što su glukoza i saharoza, te triterpenskim saponozidima (glicirizin, odnosno glicirizična kiselina), flavonoidima (likvirotozid) i kumarinima. Karakterističan slatki okus, 50 puta slađi od konzumnog šećera, daje glicirizin, koji se u probavnom sustavu raspada na gliceritinsku kiselinu. Premda se o djelovanju tih spojeva danas mnogo zna, još ne možemo lako shvatiti zašto je sladić lijek kod gastritisa i bronhitisa. Gliceritinska kiselina i glicirizin su inhibitori skupine enzima (D5-steroid reduktaza) koji produljuju djelovanje prirodnih protuupalnih hormona kortikosteroida. No, samo djelovanje na kortikosteroide ne može opravdati sva ljekovita svojstva biljke. Zna se da smanjuju nakupljanje upalnih stanica i još neke upalne procese u organizmu, pa čak i osjet boli. Ekstrakt sladića smanjuje oštećenje jetre izazvano virusima i kemijskim tvarima, a neke studije pokazuju kako djeluje i na viruse hepatitisa. Na kraju, biljka je i blagi laksativ.

U modernoj fitoterapiji popis bolesti u kojima se koristi je povelik.
•kao ekspektorans (olakšava iskašljavanje) i mukolitik (razrjeđuje sluz u dišnom sustavu) koristi se kod akutnih i kroničnih dišnih infekcija
•kod ulkusa želuca i dvanaesnika, zbog protuupalnog i spazmolitičnog učinka te regulacije pretjeranog lučenja kiseline u želucu.

Osim kod tih službeno navedenih bolesti, ekstrakt sladića koristi se i kod oštećenja jetre i zatvora. Budući da nije namijenjen kroničnom uzimanju kod bolesti jetre, zamijenjen je drugim biljkama, poput sikavice (Silybum marianum) i artičoke (Cynara scolymus).
Ova naizgled idilična priča ipak ima svoj veliki ali. Naime, ako se pretjera s dozom sladića (doza veća od 50 g), akutno može doći do smanjenja kalija i povećanja natrija u krvi te posljedične pojave oteklina na nogama i rukama, čak i aritmije srca. Srećom, iznimno slatki okus spriječit će potencijalno pretjerivanje. Upravo zbog potencijalnog djelovanja na elektrolite (natrij i kalij) i zadržavanje vode, pripravci čistog sladića ne bi se smjeli koristiti dulje od četiri do šest tjedana. Ljudi koji uzimaju lijekove za srce kardiotonične glikozide ne bi smjeli uzimati pripravke od čistog sladića zbog mogućega fatalnog učinka smanjenja kalija u krvi. Srećom, ta upozorenja nisu toliko izražena u pripravcima u kojima je sladić u nižoj koncentraciji u smjesi s drugim ljekovitim biljkama.
Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, trudni ste ili dojite, prije uzimanja dodataka prehrani molimo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Gdje kupiti?
Osim putem naše internet trgovine, proizvode je moguće kupiti i u našem dućanu u Zagrebu, Antuna Bauera 16, od pon-pet 11:00-19:00 te subotom od 09:00-14:00.
Naručivanje
Osim putem internet trgovine, narudžbu možete predati i na broj 01/5576-044 (u slučaju krajnje nužde ;)), radnim danom 09:00-16:00. Broj služi isključivo za predaju narudžbi.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti pouzećem, uplatom na račun ili karticama. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Izbor između isporuke dostavnom službom ili preuzimanja u našem dućanu vrši se na kraju kupnje. Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn. Dostava se vrši samo unutar Hrvatske.

Povezani sadržaji

Kako prirodnim preparatima stati na kraj Helicobacter pylori

Mar 6, 2019 Zdravlje
Studije su pokazale da su pacijenti koji nisu adekvatno liječili infekciju želuca prouzrokovanu H. pylori skloniji oboljevati od karcinoma želuca stoga je jako važno na vrijeme se suočiti sa ovom neugodnom bolešću. Danas je tržište prepuno...
Nastavi čitati