Metvica, paprena (Mentha x piperita) eterično ulje 10 mL - Oshadhi

2085-10

Kod migrene, bolova mišića i zglobova, kod svrbeži kože, iritabilnog kolona i raznih drugih probavnih tegoba.

49,00 kn
(PDV uključen)
+
 • Trošak dostave
 • Načini plaćanja
 • Dostupnost u dućanu

Eterično ulje paprene metvice djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak. Jedan od naboljih stomahika. U slučaju nadutosti, usporene probave ili žgaravice, uzima se 1-2 kap nakon obroka.

Stimulira metabolizam jetrenih stanica i pomaže regeneraciji jetre. Za čišćenje jetre kombinira se s eteričnim uljem limuna i također se uzima oralno. Ovakva kombinacija najbolje djeluje kod nečiste kože.

Lokalno je snažan analgetik, te pomaže kod glavobolja, migrena, mišićnih bolova, bolnih menstruacija i sl. Kod glavobolje ili migrene radi se 10-20% sprej u vodi u alkoholu koji se raspršuje po vratu i ramenima. Trebate jako paziti da sprej ne dođe u kontakt s očima!

Može se koristiti kod dišnih infekcija, ili u svakom trenutku kada Vam zatreba osjećaj osvježenja dišnih puteva.

Paprena metvica istovremeno razbuđuje, podiže koncentraciju pa je idealno ulje za vožnju (može se koristiti u Aroma-Car-u), za vrijeme učenja ili bilo kada Vam treba dodatan fokus.

Kod oralnog uzimanja paprena metvica podiže niski krvni tlak.

Odlično sredstvo protiv mučnina, naprimjer tijekom vožnje. Možete ga koristiti inhalacijski (u difuzeru ili nakapajte 1-2 kapi na papirnatu maramicu i to udišite) ili oralno.

Oprez: Ne koristiti u slučaju visokog krvnog tlaka. Nije primjenjivo kod trudnica, dojilja i djece.

Botanički naziv: Mentha x piperita

Zemlja porijekla: SAD

Uzgoj: conv

Dio biljke: nadzemni dio biljke

Aktivne tvari: mentol, 1,8 cineol, menton, mentil-acetat, neo-mentol, i-mentol, alfa-beta-pinen, limonen

Proizvod je u EU registriran kao prirodni začinski ekstrakt za hranu.

Djelovanje: stomahik, lokalni analgetik; smanjuje svrbež; pomaže regeneraciji jetre; djeluje antibakterijski i antivirusno; stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak.

Indikacije: bolesti jetre i gušterače, virusni hepatitisi, vodene kozice, migrene, glavobolje, dišne infekcije, sinusitis, rinitis, niski krvni tlak, dodatni tretman kod akni.

Kontraindikacije: visoki krvni tlak. Ulje nije prikladno za trudnice, dojilje i malu djecu.

 

Više: PAPRENA METVICA

Povezano:

Glavobolja - liječenje eteričnim uljima

Uši i gnjide u kosi - kako ih se riješiti na prirodan način

Ulje i tonik za poticanje rasta kose

Brand:
Oshadhi
Pakiranje:
10 mL
Uzgoj:
Konvencionalni
Primjena:
 • Akne
 • Analgetik
 • Gastritis
 • Glavobolje
 • Hepatitisi
 • Hipotenzija
 • IBS - sindrom iritabilnih crijeva
 • Loša probava
 • Migrene
 • Mučnine
 • Osteoartritis
 • Regeneracija jetre
 • Reumatoidni artritis
 • Rinitis
 • Sinusitis
 • Spazmolitik
 • Ubodi insekata
 • Virusne infekcije dišnog sustava
 • Vodene kozice
Parfemska nota:
 • osvježavajuća
Status na tržištu:
 • prirodni začinski ekstrakt (ostatak EU), sirovina (RH)
volim ovo ulje, tako je svestrano, u difuzor sa limunom i grejpom za razbuđivanje, u roller sam ga stavila u bazno protiv mučnina i glavobolju, također napravila si roller sa limunom i mandarinom na poslu za koncentraciju i razbuđivanje, obožavam ga
Fino miriše, ali zašto na deklaraciji (kada se odlijepi) piše: ''Zabranjeno je udisanje prašine/dima/plina/magle/pare/aerosola. Zaganena (možda zagađena?) odjeća ne smije se iznositi izvan radnog prostora.''
Ima netko informaciju o tome?
[ODGOVOR] Pošto eterična ulja pripadaju kemijskim tvarima, na tržištu RH regulirani su Zakonom o kemikalijama, te se mjere opreza moraju navoditi bilo na pakiranju bilo na popratnim dokumentima. Ista ta eterična ulja (isti proizvođač) negdje drugdje su deklarirana kao dodaci prehrani ili začinski ekstrakti za hranu, pa takvih napomena nema. Eterična ulja su dakle prema našoj zakonskoj definiciji kemijske tvari te kao takve većinom podliježu Zakonu o kemikalijama te se s njima tako i ophodi.
Da, i nisam napisao da je pitanje da li je osoba trudna i drugo, alergična na nanu i pitanje alergije uopće, tj. da li joj odgovara miris itd. o tome više na mom postu o mirisima.
Normalo, trudnica nikako ne smije da koristi e. ulja.
Poruka za Tonku

Lično nisam stručnjak te moju poruku uzmite sa dozom soli.

Koliko mi je poznato menta x piperita Osadhi se može koristiti oralno tj. da se popije. Ovo ulje nije organsko ali je ipak sigurno što se tiče pesticida, ako postoji oznaka organsko onda je organsko, a jedino su Florihana ulja sva organska, Pranarom i Osadhi su retko organska, organaska budu i skuplja.

Kako se koristi oralno. Nikako po mom mišljenju uzeti čistu kapljicu u usta i progutati. Ulje m. piperita je jako jakog mirisa te treba tu misliti, znači jedna kapljica je dovoljna pri korištenju. Neki preporučuju u čaši vode jednu kapljicu.

Da, e. ulja se ne razređuju u vodi, ali zato što su ona lipofilna tj. razrijeđuju se samo u uljnim mješavinama, samo mali procenat ulja se razrijedi u vodi. Jedan od boljih načina korištenja je u kapsuli. Uzmete kapsulu (imate ovdje prodaju praznih kapsula) i kapnete u nju mentu jednu kapljicu i naspete neko bazno ulje koje je sigurno za oralnu upotrebu, npr. konopljino.

Normalno sve to u vezi e. ulja je kompleksno i stvarno je pretjerano za nas da sve to znamo, takođe i o sigurnosti. To je ogromno područje. Čak su i brojne knjige slabo uređeno što se tiče sigurnosti, a jedina knjiga koja je u potpunosti posvećena sigurnosti je jako skupa i ogromna - od Tiseranda. A i ta knjiga je nekako loša i bilo bi bolje da je jednostavno napisao kratku knjigu o sigurnosti i gotovo. Katastrofalno stanje. Takođe i farmaceuti ne znaju puno o ulju, drže ulja u apotekama godinama, kroz šta sve ta ulja prolaze, a ulja sa limonenom tj. limun, narandža i ostali citrusi, eukaliptus limun brzo propadaju, znači van frižidera par godina, nema smisla ga uopće koristiti.

Normalno, možda se može uzeti i dvije kapljice u b. ulju, ali nisam siguran, pri kapanju prostorija treba biti prozračena. Pročitajte i moj post na ocjenu o Mentha x piperita Pranarom o mirisima.

Nana može pogoršati probleme sa GERD.om, ako ga imate, tj. vraćanje kiseline u gornje putove.
Takođe pri oralnoj upotrebi treba misliti, znači ne koristiti non stop, svaki dan, Penoel i Frenhon pri korištenju u kapsulama su preporučivali 30 dana korištenja, pa pauza 7 dana, ali Penoel je dosta nesiguran što se sigurnosti tiče, čisto ulje nane na kožu besmisleno, nije ustvari problem što će biti sa kožom, neće biti ništa, nego je problem miris itd. o tome ima više o mom postu o mirisima. Treba sigurno pauzirati kod oralnog korištenja.

Sa u potpunosti sigurnom upotrebom sigurno je i korištenje.

Ali zašto npr. uopće koristiti e. ulja za grlobolju i druge simptome prehlade, gripe, po mom mišljenju bolje kupiti neke dobre kapi propolisa i piti po jedno 10 kapljica u čaši vode, grgljati. Propolis je odličan za grlobolju, a nije komlikovan za korištenje.
pitanje, dal se ovo etericno ulje moze ukapati u vodu,sok i bilo sta tekuce pa piti dnevno?? odnosno koliko je stetno?
hvala na odgovorimA [ODGOVOR: eterična ulja u RH nisu registrirana kao dodatak prehrani. Ne otapaju se u vodi.]
Prekrasan miris, najfinija metvica koju sam probala :)
Odlično protiv glavobolje! Česte laganije/srednje jake glavobolje liječim ovim uljem umjesto tabletama i zaista djeluje!
Na prst nakapam kap-dvije biljnog ulja i jednu kap eteričnog ulja paprene metvice te utrljam u sljepoočnice, također isto tako utrljam i na zatiljak, eventualno ponovim za dva sata ako je potrebno.. Osvježavajuć i ugodan miris povoljno djeluje i na raspoloženje.
Koristim ga i nakon uboda insekata, zajedno sa et. uljem lavande.
Ulje koje svakako treba imati u kućnoj ljekarni!
Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod. Sva eterična ulja potrebno je razrijediti prije nanošenja na kožu.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, trudni ste ili dojite, prije uzimanja dodataka prehrani molimo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Važno:

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, sugeriramo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog kemijskog sastava.

Eterična ulja u RH nisu i ne mogu biti registrirana kao dodaci prehrani. Molimo nemojte piti eterična ulja.

Eterična ulja spadaju između ostalog i pod zakon o kemikalijama, te na sebi MORAJU imati piktograme opasnosti. Hoće li ili neće imati oznake ovisi o konkretnom ulju (njegovim prirodnim sastavnicama), a ne brendu. Brendovi koji ne ističu navedene piktograme krše zakonske propise.

 

Gdje kupiti?
Osim putem internet trgovine, proizvode je moguće kupiti u našem dućanu u Zagrebu, u Bauerovoj 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom 09:00-14:00. Raspoloživost u dućanu je jednaka raspoloživosti na webu.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti uplatom na račun, kartično ili pouzećem. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn. Isporuka najčešće unutar 1-3 radna dana. Dostavljamo samo unutar Hrvatske.

Slični proizvodi

2085-30
125,00 kn (PDV uključen)

Kod migrene, bolova mišića i zglobova, kod svrbeži kože, iritabilnog kolona i raznih drugih probavnih tegoba.

Na stanju
+

Povezani sadržaji

Kako napraviti zubnu pastu u prahu?

May 25, 2020 Aromaterapija
Za ovu zubnu pastu ne treba puno iskustva, nema miješanja faza, nema temperature na kojoj se nešto otapa, a nema čak ni konzervansa!
Nastavi čitati

Eterična ulja za bebe i djecu

Jan 10, 2020 Aromaterapija
O eteričnim uljima se sve više priča, a često se postavlja pitanje koja ulja je dozvoljeno koristiti kod beba i djece. Odgovor nije jednostavan, jer praktički nema dozvoljenih i nedozvoljenih ulja, a puno toga ovisi o načinu primjene. Neka...
Nastavi čitati

Ulje brokule - stvarno najbolje ulje za njegu kose!

Nov 21, 2018 Aromaterapija
Odlično prodire u samu vlas, zaglađuje ju i hrani, a u pakunzima i šamponima se koristi kao prirodna alternativa silikonima – daje sjaj vlasima, smanjuje statički elektricitet i olakšava raščešljavanje.
Nastavi čitati

Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

Oct 19, 2018 Aromaterapija
Nakon dvadesetak godina u svijetu aromaterapije, i preko deset u svijetu znanstveno utemeljene aromaterapije, nakon nebrojenih članaka u kojima se upozorava na kriterije kvalitete eteričnih ulja, dođe čovjeku da se pita – moramo li opet sve...
Nastavi čitati

Eterična ulja za brži rast kose

Oct 16, 2018 Aromaterapija
Rast kose može se stimulirati eteričnim uljima koja poboljšavaju mikrocirkulaciju vlasišta. Time se folikulu osiguravaju dodatni izvor energije odnosno dodatne prehrambene tvari i kisik koji su potrebni za regeneraciju i rast zdrave i snažne kose.
Nastavi čitati

Što su eterična ulja i kako ih koristiti za inhalaciju?

Sep 22, 2018 Aromaterapija
Eterična ili esencijalna ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala najčešće destilacijom, a rjeđe i tiještenjem (usplođe citrusa). Iako ih nazivamo uljima, njihova molekularna struktura i konzistencija...
Nastavi čitati

Kako napraviti zubnu pastu od neema i zelene gline?

Aug 25, 2016 Aromaterapija
Napravite remineralizirajuću zubnu pastu koja uklanja zubni plak, sprječava razvoj karijesa, olakšava tegobe poput paradontoze i gingivitisa te osigurava svjež dah.
Nastavi čitati

Eterična ulja protiv glavobolje

Apr 22, 2015 Aromaterapija
Malo je sretnika koji nikada nisu osjetili što znači kada boli glava. Pogotovo u današnje vrijeme, kada većina nas puno vremena provodi za računalom, ne provodi dovoljno vremena na svježem zraku, ne hrani se svakodnevno zdravim, uravnoteženim...
Nastavi čitati

Eteričnim uljima protiv upale sinusa

Oct 22, 2014 Aromaterapija
Dolaskom hladnijeg vremena sve češće se susrećemo s dišnim bolestima. Jedna od takvih poteškoća je sinusitis odnosno upala sinusa. Iako sinusitis može biti prisutan tijekom cijele godine, najčešće se javlja tijekom hladnih mjeseci. Na sreću,...
Nastavi čitati

Veliki vodič kroz atopijski dermatitis - uzroci i liječenje

Aug 22, 2012 Zdravlje
Atopijski dermatitis je upalna bolest kože koja je sve prisutnija u modernom društvu. Učestalost atopijskog dermatitisa u zadnjih 30-ak godina porasla je dva do tri puta, pa se procjenjuje da zahvaća 10-20% djece te 1-3% odraslih. Atopijski...
Nastavi čitati