Maslina, list, bezalkoholni integralni ekstrakt 50 mL - Soria Natural

SN-4451
Tradicionalna upotreba kod povišenog krvnog tlaka. Antimikrobno djelovanje, pogotovo protiv virusa i bakterija koji napadaju dišni i probavni sustav. Uravnotežuje imunološki odgovor.
96,00 kn
(PDV uključen)
+
 • Trošak dostave
 • Načini plaćanja
 • Dostupnost u dućanu
Soria Natural Maslina (Olea europaea L) je prirodni ekstrakt od listova biljke u bezalkoholnoj otopini – mješavini biljnoga glicerina i pročišćene vode. Ne sadrži bojila, konzervanse niti druge dodatke.

Tradicionalno, list masline (Olea europaea L) se koristio kao hipotenziv (za smanjenje tlaka), hipoglikemik (za snižavanje šećera u krvi), diuretik i antipiretik (za snižavanje temperature).
 
INDIKACIJE:
kod hipertenzije - povišenog krvog tlaka
kod hiperglikemije
 
Koja je RAZLIKA konzumiranja ekstrakta od čaja?
Sušenje listova masline, da bi sadržali svoje spojeve i mogli se upotrebljavati u svrhu fitoterapije, zahtijeva poseban način obrade i ukoliko nisu pravilno osušeni, ne mogu se koristiti u svrhu terapije. Povrh svega, dokazano je da su listovi najbolji svježi te se ekstrakt nameće kao superioran proizvod u odnosu na klasičnu, suhu drogu ili kapsulirani oblik.
 
DOZIRANJE:

Djeca 5 – 8 godina: osam kapi tri puta na dan
Djeca 8 – 12 godina: pola doze za odrasle
Odrasli: učinkovita dnevna doza 1 ml (25 kapi) tri puta na dan razrijeđeno u vodi ili soku

List masline je siguran za korištenje.

Dodatak prehrani. Nije zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Ne upotrebljavajte u slučaju alergije na biljku. Prije upotrebe detaljno pročitajte uputu.

***

SORIA NATURAL® među vodećim je tvrtkama u Europi na području fitoterapije. Koristimo najmoderniju tehnologiju, koja omogućuje da su proizvodi od ljekovitog bilja, kapi koje nudimo, puno djelotvorniji od uobičajenih.

Novim tehnologijama integralne ekstrakcije kao što su superkritična tekućina i liofilizacija uspjeli smo iz ljekovitog bilja dobiti koncentrirane aktivne tvari, koje su šest do 25 puta djelotvornije od tinktura koje se dobivaju tradicionalnim metodama.

Analize i istraživanja koje je razvio naš tehnički i znanstveni tim dopunjuje razvoj novog postupka integralne ekstrakcije ljekovitog bilja, koji poznajemo kao "Stabilized Integral Exhaustion", a koji se može smatrati korakom dalje od SIPF tehnologije. To je vrhunac opsežnih iskustava dosegnut u godinama istraživanja i proučavanja ljekovitog bilja, koji uključuje aplikaciju fizičkog ponašanja i mogućnost ekstrakcije plinova u fitoterapiji.

Važno je da su svi sastojci biljaka uvijek u biološkoj ravnoteži, što povećava učinkovitost i smanjuje neželjene strane učinke. Na taj način, konačni proizvod je identičan sviježoj biljci, samo u većoj koncentraciji.

Biljni glicerin koristimo samo u svrhu konzerviranja, a ne u svrhu ekstrakcije.

standardizirano na 1 ml/0.03 fl.oz. EDS (3 ml/0.1 fl.oz.)
Oleuropein 6 mg 18 mg
Brand:
Soria Natural
Primjena:
 • Antioksidans
 • Ateroskleroza
 • Bakterijske infekcije dišnog sustava
 • Dijabetes
 • Hipertenzija
 • Imunomodulator
 • Jačanje imuniteta
 • Krvožilni sustav
 • Protuupalno
 • Virusne infekcije dišnog sustava
Status na tržištu:
 • dodatak prehrani
Čudesna supstanca, dobivena iz lista masline, dobila je naziv Oleuropein. Ekstrakt lista masline je poznat po svojim anti-mikrobnim svojstvima, koja štite maslinu od patogenih mikroorganizama. Antimikrobna svojstva Oleuropeina su više puta testirana, a radovi o njegovoj djelotvornosti su objavljeni u brojnim medicinskim časopisima. List masline je jak antioksidant, djeluje antiupalno i ublažava bol. Prema nekim istraživanjima, ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa, a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a. Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje. Smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, kao što su krvni tlak, koncentracija šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i "loš" kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. da sprječavaju oksidaciju LDL-a.
List masline

Kao gorka droga list masline je sve - samo ne popularan čaj za osvježenje. Ipak, kako su nekoć gorke tvari bile iznimno cijenjene u medicini zbog djelovanja na probavni sustav (stomahici, koleretici, emetici…), list masline bio je potiho prisutan u medicini tijekom stoljeća. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, francuski i talijanski liječnici počeli su koristiti list masline za liječenje hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Otkrićem drugih klasa lijekova - antihipertenziva, list masline polako pada u zaborav. Sve se mijenja napretkom fitokemije, farmaceutske tehnologije i farmakologije. Ključno je bilo identificirati aktivne molekule iz lista masline, razviti tehnologiju ekstrakcije i formulacije koje će biti prihvatljive za uporabu, te ispitati te molekule u predkliničkim i kliničkim istraživanjima.

Predklinička istraživanja lista masline

Oleuropein je vjerojatno najpoznatiji ljekoviti spoj iz lista masline. On pripada velikoj klasi fenolnih, odnosno polifenolnih spojeva. Nekoć, kada se za neki prirodni spoj znalo da djeluje ljekovito na ljudski i životinjski organizam, ali se nije znalo objasniti zašto tako djeluje, za njih bi jednostavno rekli da su antioksidansi. Nema sumnje da su i ekstrakt lista masline i oleuropein antioksidansi što i nije iznenađujuće za klasu polifenola. Najzanimljiviji predklinički podatak je smanjenje oksidacije LDL lipoproteina koji može biti i klinički relevantan u smanjenju rizika razvoja ateroskleroze, a vrlo je zanimljivo i djelovanje na imunološki sustav. Skupina grčkih znanstvenika ispitivala je utjecaj oleuropeina na sepsu izazvanu bakterijom Pseudomonas.

Ono što je iznenadilo je smanjenje broja patogenih bakterija, ali i istovremeno djelovanje na smanjenje upale. Takvo djelovanje upravo i priželjkujemo kod infekcija. Više je skupina znanstvenika objavljivalo o direktnom antibakterijskom djelovanju. Predklinička istraživanja pokazala su potencijalni povoljan efekt na infekcije vrstama Campilobacter jejuni i Helicobacter pylori, no ta primjena lista masline još nije klinički zaživjela.

Oleuropein pokazuje impresivni efekt na replikaciju i infektivnost HIV-1 virusa, te na nekoliko drugih patogenih virusa. Premda takva predklinička istraživanja nisu potaknula opsežnije kliničke studije, djelomično opravdavaju korištenje ekstrakta lista masline kao adjuvantne terapije infektivnih bolesti.

Nekoliko skupina autora objavilo je da ekstrakt lista masline te oleuropein smanjuju proces nastanka ateroskleroze, najvjerojatnije djelovanjem na upalni proces i na proces nastanka dušikovog oksida (NO). Potencijalno protektivni učinak djelomično potvrđuju i kasnije epidemiološke studije paradoksa mediteranske prehrane - prehrane u kojoj vlada “loš” omjer omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline. No, ta je prehrana iznimno bogata polifenolima među koje pripada i oleuropein koji i štite zdravlje krvožilnog sustava.

Klinička istraživanja lista masline

S obzirom da je oleuropein molekula vrlo raznolikih funkcija i farmakoloških osobina, ne čudi što je ekstrakt lista masline ispitan u različitim indikacijama. Skupina belgijskih autora objavljuje relativno malenu studiju utjecaja na krvni tlak, no 2011. godine objavljena je veća i ozbiljnija studija u komparaciji s kaptoprilom, gdje je patentirani EFLA943 ekstrakt lista masline u dozi od 500 mg 2x na dan bio jednako djelotvoran kao kaptopril. Relativno je iznenađujuća studija antioksidativnog učinka pokazala da usprkos obimnim predkliničkim studijama, ne postoji jasan dokaz da oleuropein smanjuje markere oksidacije u zdravom organizmu. Skupina talijanskih autora utvrdila je da oleuropein smanjuje eritem izazvan UV-B zračenjem, ali je nejasno je li učinak posljedica očekivanog antioksidativnog učinka ili je posljedica modulacije upalnog odgovora. Dvije recentnije studije iz 2012. i 2013. godine pokazale su povoljan učinak u dijabetesu tip II. Korištene doze bile su 51,1 mg oleuropeina i 9,7 mg hidroksitirozola na dan, odnosno 500 mg ekstrakta lista masline na dan.

Zaključak

Ekstrakt lista masline nakon desetljeća zaborava polako se vraća kao funkcionalni dodatak prehrani ili kao biljni lijek. Njegove najvrijednije potencijalne indikacije predstavljaju hipertenzija, dijabetes tip II, prevencija ateroskleroze te imunomodulacija kod infektivnih bolesti.
Neobična je priča lista masline. Kao i maslinovo ulje, koristio se kao svelijek, no njegova domena je uglavnom bio probavni sustav. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, francuski i talijanski liječnici počeli su koristiti list masline za liječenje hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Unatoč velikoj popularnosti, list masline kroz nekoliko desetljeća polako je pao u zaborav, a jedan od razloga je vrlo neugodan gorki okus čajeva ili tinktura lista masline, pogotovo u djelotvornoj dozi. No, otkrićem modernijih tipova ekstrakta, poput suhih ekstrakata u kapsulama i tabletama, premošćen je i taj problem. Danas je list masline jedan od rijetkih biljnih lijekova koji je klinički ispitan u liječenju hipertenzije.

Vjerojatno najpoznatiji ljekoviti spoj iz lista masline je oleuropein. On pripada velikoj klasi fenolnih, odnosno polifenolnih spojeva. Nekoć, kada bi za neki prirodni spoj znali da djeluje ljekovito na ljudski i životinjski organizam, ali ne bismo znali objasniti zašto djeluje, za takve spojeve jednostavno bismo rekli da su antioksidansi. Nema sumnje da su i ekstrakt lista masline i oleuropein antioksidansi, no njihovo djelovanje daleko nadilazi jednostavno djelovanje antioksidansa. Najzanimljivije je djelovanje na imunosni sustav. Grupa grčkih znanstvenika ispitivala je utjecaj oleuropeina na sepsu izazvanu bakterijom Pseudomonas. Ono što je iznenadilo je smanjenje broja patogenih bakterija te istodobno djelovanje na smanjenje upale. Takvo djelovanje upravo i priželjkujemo. Jer, katkad je lako potaknuti imunološku obranu, ali je teško spriječiti posljedice pretjerane imunološke reakcije.
Ljepota nekih prirodnih molekula upravo je višestruko djelovanje. Tako oleuropein ima izravno antimikrobno djelovanje, pogotovo protiv virusa i bakterija koji napadaju dišni i probavni sustav. No, on uravnotežuje imunološki odgovor. Tako, primjerice, potiče fagocitozu, proces obrane od mikroorganizama, ali sprječava pretjerano "divljanje" imunosnog sustava koje šteti samoj infekciji. Na taj način imunosni sustav postaje učinkovitiji. Sam ekstrakt lista masline ima i povoljno djelovanje u zarastanju ozljeda, što govori u prilog da pomaže obnovu tkiva nakon samih infekcija.

Premda smo polako postali svjesni povoljna učinka ulja i lista masline na krvožilni sustav i metabolizam, djelovanje na imunološki sustav tek je počelo biti zanimljivo u praksi. Zasad znamo da zbog zanimljive kombinacije djelovanja list masline može biti koristan kod infekcija. Samo vrijeme i istraživanja pokazat će gdje će naći najbolju primjenu.
Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod. Sva eterična ulja potrebno je razrijediti prije nanošenja na kožu.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, trudni ste ili dojite, prije uzimanja dodataka prehrani molimo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Gdje kupiti?
Osim putem internet trgovine, proizvode je moguće kupiti u našem dućanu u Zagrebu, u Bauerovoj 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom 09:00-14:00. Raspoloživost u dućanu je jednaka raspoloživosti na webu.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti uplatom na račun, kartično ili pouzećem. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn. Isporuka najčešće unutar 1-3 radna dana. Dostavljamo samo unutar Hrvatske.