Omega-3 Krill Oil 500 mg x 90 kapsula - Sanct Bernhard

KSB-93

Omega-3 Krill Oil je omega-3 riblje ulje iz krill račića. Kapsule Omega-3 iz Krill-a sadrže manje DHA i EPA omega-3 no one iz ribljeg ulja, međutim DHA i EPA iz krill ulja vezane su uz fosfolipide, što omogućava mnogo veću iskoristivost u organizmu.

239,00 kn
(PDV uključen)
+
Krilovo ulje dobiva se od antarktičkog račića krila (Euphausia superba). Te sićušni račići nalik škampima žive u velikim jatima. Krilovo ulje sadrži visoko kvalitetne omega-3 masne kiseline. Ove omega-3 masne kiseline se u velikoj mjeri vežu na fosfolipide, što ih čini posebno korisnima za ljudsko tijelo. Krilovo ulje ima prirodno crvenu boju zbog astaksantina, koji pripada skupini karotenoida. 

Svaka kapsula sadrži 500 mg čistog krilovog ulja sa 125 mg omega-3 masnih kiselina, od čega je 85 mg EPA (eikozapentaenska kiselina) a 40 mg DHA (dokozaheksaenska kiselina). Činjenica je da je dnevni unos od najmanje 250 mg EPA i DHA doprinosi zdravom i normalnom radu srca.
Sastojci u 2  kapsule (preporučena dnevna doza):
Ulje krila
1000 mg
-          Od toga fosfolipidi
400 mg
-          Od toga omega-3-masne kiseline
250 mg
-          Od toga EPA (Eikozapentaenska)
170 mg
-          Od toga DHA (Dokozaheksaenska)
80 mg
Astaksantin
1000 µg
Sastojci: ekstrakt ulja krila (Euphausia superba), želatinska meka kapsula, ovlaživač: glycerol, punilo: sojino ulje
 
90  kapsula
 
 
Uvjeti čuvanja: Na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25°C.
Upute za upotrebu: Popiti 2 kapsule, dnevno uz jelo i sa dovoljno tekućine.
Upozorenje: Ne preporučuje se djeci i adolescentima ispod 17 godina. Osobe alergične na rakove, ne bi trebale uzimati proizvod. Ulje krila ima lagani učinak na razrjeđivanje krvi. Ukoliko pijete lijek za razrjeđivanje krvi, posavjetujte se sa liječnikom prije korištenja.
Napomena: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.
Najbolje upotrijebiti do kraja i serija: Otisnuti na ambalaži.
Zemlja podrijetla: Njemačka
Proizvođač: Kräuterhaus Sanct Bernhard KG, Helfensteinstraße 47, 73342 Bad Ditzenbach, Njemačka
Odgovoran za RH: Proadi d.o.o., Trakošćanska 11/b, 42 000 Varaždin
Brand:
Kräuterhaus Sanct Bernhard
Pakiranje:
90 kapsula/tableta
Primjena:
  • Artroze
  • Atopijski dermatitis
  • Ekcemi
  • Funkcija mozga
  • Hipertenzija
  • Krvožilni sustav
  • Povišen kolesterol
  • Protuupalno
  • Reumatoidni artritis
  • Reumatske tegobe
  • Srčane tegobe
  • Trigliceridi
  • Upaljeni i bolni zglobovi
  • Zdravlje očiju
Status na tržištu:
  • dodatak prehrani

Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani konzultirati s liječnikom.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim državama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Kod nekih dodataka prehrani natpis na ambalaži djeluje kao da je doza po kapsuli/tableti veća nego što što naveli u nazivu proizvoda i sastavu. Naime, američki proizvođači na ambalažu često pišu velikim slovima (američku) dnevnu dozu, a onda sitnim slovima "u dnevnoj dozi". Npr kapsule koje imaju 400 mg nečega u američkoj dnevnoj dozi (recimo 2 kapsule), po kapsuli imaju 200 mg nečega, kako je ispravno navedeno u nazivu/sastavu proizvoda. Dnevne doze se razlikuju od države do države i ovise o pravilnicima o dodacima prehrani koji su na snazi u konkretnoj državi.

Kod nekih dodataka prehrani rok trajanja na originalnoj ambalaži je označen sa EXP ili Best By, što označava krajnji rok trajanja. Kod nekih dodataka prehrani oznaka na originalnoj ambalaži je MFG, što označava datum proizvodnje (Manufacture Date), a krajnji rok trajanja je označen na hrvatskoj deklaraciji (obično 2 godine od datuma MFG).

Recenzije korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Ulje krila intrigantno je zbog sadržaja omega-3 koje su dostupne u posebnom obliku - vezane uz fosfolipide. U ulju se nalaze i vitamini A i E, crveni pigment astaksantin, posebna vrsta flavonoida i fosfatidil-kolin. Takva prirodna smjesa tvari ulje čini stabilnim, postojanim i našem tijelu lako iskoristivim.

Na dalekom Antarktiku žive sitni morski račići, slastan zalogaj za brojne životinje - ribe, ptice, kitove, pingvine... Imaju velike oči i sitno svijetlo ružičasto do prozirno tijelo. Priča zvuči pomalo filmski što doista i je ako se sjetimo animiranog filma „Happy Feet 2“ čija se radnja odvija na Antarktiku, a dva istaknuta lika u filmu su Will the Krill i Bill the Krill (glasove su im posudili Matt Damon i Brad Pitt).

Iako se šira javnost tek nedavno upoznala s postojanjem račića krila i njihove brojne antarktičke obitelji kroz spomenuti animirani muzički film, u znanstvenim i stručnim krugovima plijene pažnju već više od deset godina. Naime, taj sitni morski račić intrigira zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje su u ulju krila dostupne u posebnom obliku, vezane uz fosfolipide, a u ulju se nalaze i vitamini A i E, crveni pigment astaksantin, posebna vrsta flavonoida i fosfatidil-kolin. Takva prirodna smjesa tvari ulje čini stabilnim, postojanim i našem tijelu lako iskoristivim.

Život na Antarktiku

Krill na norveškom zapravo znači „hrana za kitove“ što objašnjava položaj krila u hranidbenom lancu. Budući da se nalazi nisko u lancu, obitava u kristalno čistom moru Antarktika i općenito ne živi dugo, kod njega nema rizika od nakupljanja teških metala i drugih nečistoća. Račić kril hrani se planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline, odakle i potječu dragocjene EPA i DHA višestruko nezasićene masne kiseline.

Na Antarktiku se biomasa krila sakuplja uz pomoć posebno projektiranih brodova, mreža i sustava koji omogućuju nježno ubiranje da bi se maksimalno očuvala bioraznolikost i polazna supstancija za ulje bogato omega-3 masnim kiselinama.

Kemijske karakteristike

Latinskog naziva Euphausia superba, popularni kril ima brojne osobitosti koje se poglavito vežu uz specifičan sastav omega-3 masnih kiselina i prirodnih pigmenata s antioksidacijskim djelovanjem.

U ulju krila, glavnina EPA i DHA vezana je na fosfolipide, posebice fosfatidil-kolin. Ta specifična struktura ima dvije masne kiseline vezane na glicerol i potom na fosfat i kolin. Upravo je to struktura koja omogućuje stvaranje fosfolipidnog dvosloja, esencijalnog dijela staničnih membrana svih živih bića na zemlji. Tako vezane masne kiseline učinkovito se prenose po tijelu i ugrađuju u stanične membrane. Kada EPA i DHA postanu dijelom stanične membrane, mogu utjecati na fluidnost, signalne i metaboličke procese u stanici.

Kemijski oblik omega-3 masnih kiselina pogodan je i kad je riječ o apsorpciji iz probavnog sustava. Naime, poznato je da su trigliceridi netopljivi u vodi, a omega-3 masne kiseline obično dobivamo iz hrane i ribljeg ulja upravo u obliku triglicerida. Dakle, za razgradnju triglicerida potrebni su enzimi i žučne soli koje su odgovorne za stvaranje micela. S druge strane, fosfolipidi masnih kiselina ne zahtijevaju žučne soli za probavu – oni spontano formiraju micele, topljivi su u vodi i tako imaju olakšanu apsorpciju.

Pitanje tkiva i pitanje doze

Organizam može profitirati od unosa omega-3 masnih kiselina jedino ako one doista završe u ciljnim tkivima, a to ovisi i o unosu omega-6 masnih kiselina te o bioraspoloživosti prehrambenih izvora omega-3 masnih kiselina.

Istraživanja s uljem krila često u svojem žarištu imaju upravo takve aspekte raspoloživosti omega-3 masnih kiselina koje dobro opisuje pojam „omega-3 indeks“. Taj pojam u znanstvenu terminologiju uveden je prije desetak godina, a predstavlja sadržaj EPA+DHA u eritrocitima, izražen kao postotak od ukupnih masnih kiselina. Znanstvenici koji se bave tim indeksom tvrde da je odličan pokazatelj sadržaja omega-3 masnih kiselina u tkivima te smatraju da je bolji biomarker za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne kardijalne smrti nego do sada uvriježeni marker – razina ukupnog i LDL kolesterola. Znanstvenici su zaključili da je vrlo izvjesno da se redovitim unosom EPA+DHA visoke bioraspoloživosti postiže adekvatno zasićenje u tkivima, odnosno visoki omega-3 indeks.

S ciljem potvrđivanja omega-3 indeksa kao predskazatelja kardiovaskularnog rizika provedeni su klinički i laboratorijski pokusi te je provedena evaulacija nekoliko prethodno objavljenih studija primarne i sekundarne prevencije. Autori rada objavljenog u časopisu Preventive Medicine, na osnovu dobivenih rezultata zaključuju da je omega-3 indeks obrnuto proporcionalan riziku od kardiovaskularnih bolesti te da može predstavljati fiziološki relevantan i neovisan čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, s velikim značajem u kliničkoj primjeni. Pri tome je omega-3 indeks ≥ 8% povezan s najnižim rizikom, odnosno najboljim kardioprotektivnim djelovanjem omega-3 masnih kiselina, dok je indeks ≤ 4% povezan s najslabijim kardioprotektivnim djelovanjem. Osobe s omega-3 indeksom manjim od 4, za 10% su ugroženije od onih s indeksom većim od 8.

Istraživanja koja su napravljena s uljem krila pokazala su da se omega-3 indeks značajno povećava već nakon 2–4 tjedna primjene tog ulja u dozi od 2 g. U jednoj je studiji prosječna vrijednost omega-3 indeksa iznosila 2% na počeku, a nakon 8 tjedana svakodnevne primjene 2 g ulja krila, prosječna vrijednost omega-3 indeksa iznosila je 4,5% što upućuje na porast od 125%. Te spoznaje upućuju na to da se omega-3 iz ulja krila apsorbira iz crijeva i ulazi u krvotok, a potom se EPA i DHA ugrađuju u ciljna tkiva u zadovoljavajućoj mjeri.

Više je istraživanja uspoređivalo učinke ulja krila i konvencionalnih pripravaka ribljeg ulja, a rezultati sustavno upućuju na bolju bioraspoloživost ulja krila. Kada se usporedi razina EPA i DHA u tim pripravcima, zaključuje se da je potrebna gotovo dvostruko niža doza EPA+DHA iz ulja krila u usporedbi s omega-3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja. Studija Ulvena i suradnika objavljena 2010. u časopisu Lipids provedena je na 113 dobrovoljaca da bi se utvrdio utjecaj ulja krila odnosno ribljeg ulja na lipide u krvi, markere za oksidativni stres te upalne procese u organizmu. Autori studije zaključili su da se jednaki učinci postižu primjenom ulja krila i ribljeg ulja tijekom 7 tjedana, iako je doza EPA+DHA u ulju krila iznosila tek 62,8% doze zastupljene u ribljem ulju.

Istraživanje Maki-ja i suradnika, objavljeno u časopisu Nutrition Research 2009. godine, dizajnirano je kao nasumična, dvostruko slijepa studija provedena na 76 gojaznih žena i muškaraca. Ispitanici su nasumično pdijeljeni da bi uzimali ulje krila, riblje ulje ili maslinovo ulje (kontrolna skupina) tijekom 4 tjedna. Doza EPA bila je približno jednaka u skupinama koje su uzimale ulje krila i riblje ulje, a doza DHA bila je dvostruko manja u skupini koja je primala ulje krila. Bez obzira na te razlike, na kraju studije koncentracija EPA u plazmi bila je viša u skupini koja je uzimala ulje krila, u usporedbi sa skupinom koja je uzimala riblje ulje. Koncentracije DHA u plazmi bile su slične u obje skupine. Autori su zaključili da primjena ulja krila u dozi od 2 g pokazuje povećanje bioraspoloživosti EPA i jednaku bioraspoloživost DHA u dvostruko nižoj dozi u odnosu na riblje ulje. Nakon prilagodbe doze, rezultat je pokazao da su ispitanici koji su uzimali ulje krila tijekom 4 tjedna imali 24% više vrijednosti EPA+DHA u plazmi, u usporedbi s osobama koje su uzimale riblje ulje

I rezultati novije studije objavljene 2013. godine u časopisu Lipids in Health and Disease potvrdili su da ulje račića krila učinkovitije povećava razinu omega–3 masnih kiselina u krvi od ribljeg ulja. U spomenutom istraživanju kanadskih znanstvenika, u kojem je sudjelovalo 24 ispitanika, unos od 600 mg omega–3 masnih kiselina u obliku ulja račića krila tijekom samo 4 tjedna značajno je povisio omega–3 indeks u usporedbi s ribljim uljem. Ta dvostruko slijepa, randomizirana, placebom kontrolirana studija sastojala se od 3 faze. Svaka faza trajala je 4 tjedna tijekom kojih su ispitanici uzimali ulje krila, riblje ulje i kukuruzno ulje (placebo). Između faza provođena je stanka u trajanju od 8 tjedana. Rezultati su pokazali da je samo ulje račića krila značajno povisilo omega–3 indeks, a učinak je bio dvostruko viši u usporedbi s ribljim uljem. Dodatno, pozitivni rezultati smanjenja omjera omega–6 i omega–3 masnih kiselina primijećeni su tijekom uzimanja ulja krila kao i ribljeg ulja, no značajniji rezultati su primijećeni tijekom uzimanja ulja krila. Znanstvenici su zaključili da je raspoloživost omega–3 masnih kiselina iz ulja krila veća od raspoloživosti tih masnih kiselina iz ribljeg ulja, vjerojatno zbog strukturnih razlika.

U konačnici, prema rezultatima provedenih studija može se zaključiti, da je u usporedbi s ribljim uljemm za isti učinak potrebna dvostruko niža doza EPA+DHA ulja krila.

Klinički dokazi i primjena

Prvi smjerovi istraživanja ulja krila krenuli su početkom 21. stoljeća, a obuhvatili su tri područja – kardiovaskularno zdravlje i utjecaj na razinu lipida, utjecaj na simptome reumatskih bolesti i artritisa te žensko zdravlje, odnosno simptome predmenstrualnog sindroma. Također, u počecima su se višekratno provodile usporedne studije s drugim vrstama ulja da bi se utvrdila raspoloživost s obzirom na specifičan kemijski sastav. Naravno, najviše intrigira usporedba s djelotvornošću ribljeg ulja koje je dosad predstavljalo zlatni standard primjene omega-3 masnih kiselina.

Tijekom godina koje su uslijedile, glavnina studija fokusirala se na kardiovaskularno zdravlje, debljinu i metabolički sindrom. Neke studije bavile su se i utjecajem na kognitivno zdravlje, različite upalne bolesti i stanja. U počecima su to uglavnom bile studije provedene na životinjama, no u posljednje vrijeme broj studija provedenih na ljudima rapidno se povećava, a rezultati sustavno upućuju na blagotvorna djelovanja ulja krila.

Studija najnovijeg datuma, objavljena u veljači 2014. u časopisu Nutrition Research pružila je dodatne dokaze pozitivnog učinka ulja krila. U dvostruko slijepoj, randomiziranoj, multicentričnoj, placebom kontroliranoj studiji sudjelovalo je 300 muškaraca i žena s povišenom razinom triglicerida (150-499 mg/dl). Ispitanici su nasumično podijeljeni u 5 skupina: 4 su dobivale ulje krila u dozama od 0.5, 1, 2 odnosno 4 grama, dok je posljednja skupina dobivala placebo. Razina lipida u krvi mjerena je ujutro natašte na početku studije i ponovno nakon 6 i 12 tjedana. Nakon završetka studije, u skupinama koje su uzimale ulje krila zabilježeno je prosječno smanjenje razine triglicerida u krvi za 10,2% u odnosu na placebo, dok utjecaj na LDL kolesterol nije utvrđen. To je dosad najveća studija s uljem krila provedena na ljudima, koja nam pruža dodatnu potvrdu povoljnog djelovanja na važan čimbenik rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Zaključak

Rezultati brojnih studija govore u prilog pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina i ulja krila na razinu triglicerida čija se povišena razina dovodi u vezu s bolestima srca i krvnih žila. Stoga imamo dovoljno dokaza da ulje krila možemo preporučiti u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila, kod dislipidemija (poglavito hipertrigliceridemije) te nakon neželjenih kardiovaskularnih događaja, i to osobito kod osoba koje konzumiraju premalo ribe i drugih izvora omega-3 masnih kiselina. Za povoljan učinak potrebno je osigurati 250 mg EPA+DHA na dan.

Ulje krila pogodno je za primjenu i u svim drugim situacijama kada je potrebna nadopuna omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se kod različitih upalnih bolesti i stanja, u dermatologiji, psihijatriji te kod reumatskih bolesti. Pogodno je za trudnice, dojilje, djecu iznad 6 godina te osobe starije dobi. Jedini oprez potreban je kod osoba koje imaju alergiju na ljuskare i kod osoba na terapiji antikoagulansima.
Reumatske bolesti objedinjuju skupinu bolesti koje najčešće zahvaćaju koštani i mišićni sustav za kretanje, izazivajući bol i otežanu pokretljivost. Postupnog su nastanka, a progresivne u svom tijeku, pa s vremenom uzrokuju sve veća oštećenja organa za kretanje. Posljedice su kronične, a kvaliteta života bitno umanjena.

Neumoljive brojke svjedoče o širokoj rasprostranjenosti reumatskih bolesti u svim, a osobito u zapadnim zemljama. Primjera radi, artritis i poremećaji mišićno koštanog sustava jedno su od najčešćih kroničnih stanja koji zahvaćaju američku populaciju1. Najteže su pogođeni ljudi u zreloj životnoj dobi, ali sve je veći i broj osoba srednje dobi i mladih ljudi koji se žale na razne tegobe koje donose reumatske bolesti.

Među reumatskim bolestima, osobito su teške upalne reumatske bolesti koje karakterizira upala jednog ili više zglobova (artritis), jer obično zahtijevaju doživotno liječenje, a nerijetko dovode do znatnog invaliditeta. Najčešća upalna reumatska bolest je reumatoidni artritis (RA), kronična upalna bolest vezivnog tkiva koja većinom pogađa zglobove ruku i nogu, a češća je u ženskoj nego muškoj populaciji.

Unatoč tome što postoji nekoliko teorija, uzrok reumatskim bolestima još nije posve jasan, a mogućnosti za izlječenje su neizvjesne. U principu se liječe simptomi, pa je tržište preplavljeno lijekovima koji suzbijaju temeljne problem reume, a to su smanjenje bolova i poboljšanje pokretljivosti. Ipak, na tragu novih studija su spoznaje da promjene u načinu života i mediteranska prehrana u kombinaciji s adekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina mogu biti od pomoći u olakšavanju reumatskih tegoba.

Mediteranska prehrana kao antireumatik

Saznanje da su simptomi reumatskih bolesti manje ozbiljni u zemljama Mediterana poput Grčke i Italije gdje su riba, maslinovo ulje, voće i povrće dio svakodnevnog jelovnika, nagnalo je znanstvenike na promišljanje o protektivnoj ulozi tradicionalne mediteranske prehrane2. I uistinu, studija objavljena 2003. godine u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases otkriva da pacijenti s RA mogu profitirati prelaskom na mediteransku prehranu. Autori studije su 56 ispitanika s farmakološki liječenim RA nasumice podijelili u dvije skupine: skupinu koja je dobivala mediteransku prehranu i kontrolnu skupinu koja nije promijenila svoje prehrambene navike. Nakon 3 mjeseca, kod ispitanika koji su jeli mediteransku prehranu primijećeno je značajno smanjenje upalne aktivnosti kao i poboljšane tjelesne funkcije3.

Studije objašnjavaju da je tajna antireumatskog učinka mediteranske prehrane upravo u profilu masnih kiselina koje ona pruža, i to prije svega u obilju jednostruko nezasićenih masnih kiselina sadržanih u maslinama i maslinovom ulju, te osobito u višestruko nezasićenim omega -3 masnim kiselinama iz riba i plodova mora4.

Uloga omega-3 u reumatskim bolestima

Među upalnim stanjima, najviše studija bavilo se pitanjem učinka omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani (ribljeg ulja) na reumatoidni artritis. Studije na životinjskim modelima pokazale su da unos omega-3 masnih kiselina, odnosno eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline, može odgoditi nastup simptoma artritisa, smanjiti njihovu intenzivnosti te poboljšati pokretljivost zglobova.5

Studije na ljudima daju dodatnu potvrdu povoljnog učinka omega-3 masnih kiselina. Cleland i suradnici proveli su istraživanje na 31 ispitaniku koji su uzimali riblje ulje (n=18) ili služili kao kontrolna skupina (n=13). Nakon 3 godine, kod ispitanika koji su uzimali riblje ulje primijećeno je značajno smanjenje upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) kao i veća vjerojatnost remisije (72%) u odnosu na kontrolnu skupinu (31%)6.

Pregled nasumičnih kontroliranih studija upućuje na poboljšanje nekoliko parametara poput smanjenog trajanja jutarnje ukočenosti, smanjenja otečenosti i boli u zglobovima, povećane snage stiska ruke i smanjenja upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova kod ispitanika oboljelih od RA, koji su uzimali omega-3 iz ribljeg ulja, u usporedbi s placebom7.

Meta-analiza objavljena 2012. godine u časopisu Archives of Medical Research bavila se pitanjem učinka omega-3 masnih kiselina (u dozi od minimalno 2,7 g na dan, tijekom minimalno 3 mjeseca) na klinički ishod kod pacijenata s RA. Analizirano je 10 nasumičnh kontroliranih studija koje su sveukupno uključile 183 pacijenta i 187 placebo ispitanika s RA. Pokazalo se da je unos omega-3 masnih kiselina značajno smanjio upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova8.

Povoljan učinak omega-3 masnih kiselina na reumatske bolesti pripisuje se ponajviše njihovom protuupalnom djelovanju. Nekoliko je predloženih mehanizama kojima omega-3 masne kiseline iz morskih izvora djeluju povoljno na upalni odgovor. Opsežan broj studija govori o smanjenoj produkciji eikozanoida iz arahidonske kiseline, povećanoj produkciji eikozanoida smanjene biološke aktivnosti iz EPA, te povećanoj produkciji protuupalnih resolvina iz EPA i DHA. EPA i DHA također smanjuju razinu proupalnih citokina (TNF, IL-1β, IL-6).

Doza omega-3 korištena u studijama je visoka, a iznosi između 1 i 7 g na dan, odnosno prosječno 3,5 g na dan. To odgovara 50 mg omega-3 masnih kiselina po kilogramu tjelesne mase na dan. Pritom, minimalna doza za ispoljavanje protuupalnog učinka iznosi 2 g omega-3 masnih kiselina (EPA + DHA). Tu je dozu teško postići prehranom, tj. moguće je jedino unosom masne ribe barem jednom na dan. S druge strane, dodaci prehrani mogu osigurati količine dovoljne da se ispolji terapeutsko djelovanje, iako i pripravci standardnog ribljeg ulja teško postižu taj zadatak9. Zato se u novije vrijeme sve više razmatraju superiorniji oblici omega-3 masnih kiselina kakve nalazimo u ulju krila.

Ulje krila – koncentrat omega-3 masnih kiselina

Kril je sitni morski račić koji se ističe sadržajem višestruko nezasićenih masnih kiselina, i to prvenstveno sadržajem EPA i DHA. Te važne masne kiseline mogu se ekstrahirati u ulje visoke biološke aktivnosti. Naime, EPA i DHA su u ulju krila vezane na fosfolipide što osigurava veću stabilnost, bolju i bržu apsorpciju, te bolju iskoristivost masnih kiselina nego što to pruža riblje ulje koje osigurava omega-3 obliku metilnih i etilnih estera, ili triglicerida.

Dokaz veće biološke raspoloživosti omega-3 masnih kiselina iz ulja krila u usporedbi s ribljim uljem donosi studija objavljena 2013. godine u časopisu Lipids in Health and Disease. Dvostruko slijepa, nasumična, placebom kontrolirana studija u kojoj je sudjelovalo 24 ispitanika, sastojala se od 3 faze. Svaka faza trajala je 4 tjedna tijekom kojih su ispitanici uzimali 600 mg omega-3 masnih kiselina iz ulja krila ili ribljeg ulja, dok je kukuruzno ulje služilo kao placebo. Rezultati su pokazali da je samo ulje račića krila značajno povisilo omega–3 indeks, a učinak je bio dvostruko viši u usporedbi s ribljim uljem10.

Ulje krila i reumatske bolesti – riječ znanosti

Studije koje su proučavale učinak omega-3 masnih kiselina iz ulja krila na reumatske bolesti novijeg su datuma, no daju naslutiti protuupalno djelovanje tog relativno novog dodatka prehrani.

Tako je nasumična, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija objavljena 2007. godine u časopisu Journal of the American College of Nutrition, proučavala učinak ulja krila (NKO™- Neptune Krill Oil) na upalne markere (CRP) i simptome artritisa kod pacijenata sa stanjem kronične upale. Pacijenti, njih 90 s dijagnozom kardiovaskularne bolesti i/ili RA i/ili osteoartritisa i povišenom razinom CRP-a, dobivali su ili 300 mg NKO na dan, ili placebo. Već nakon 7 dana primijećen je pozitivan učinak ulja krila na smanjenje upalnog markera kao i smanjenje razine boli i ukočenosti. Nakon 14, odnosno 30 dana, ulje krila je statistički značajno smanjio razinu CRP-a u usporedbi s placebom. Rezultati studije naveli su autore na zaključak da NKO, u dozi od 300 mg na dan, inhibira upalu i smanjuje simptome artritisa, i to u vrlo kratkom roku tretiranja (7-14 dana).11

Studija novijeg datuma provedena na miševima otišla je i korak dalje, usporedivši utjecaj ulja krila i ribljeg ulja na simptome artritisa. U studiji su sudjelovala 42 miša prijemčiva na artritis, koja su imala neograničen pristup prehrani obogaćenoj ili uljem krila (0,44 g EPA+DHA/100 g) ili ribljim uljem (0,47 g EPA+DHA /100 g), ili kontrolnoj prehrani. Kod miševa koji su dobivali omega-3 masne kiseline iz ulja krila ili ribljeg ulja, primijećena je sporija progresija bolesti nego u kontrolnoj skupini. Međutim, oštećenje zglobova kakvo prati artritis bilo je manje u skupini koja je dobivala ulje krila, u usporedbi s ribljim uljem. Dodatno, značajno smanjenje simptoma artritisa u kasnijoj fazi studije utvrđeno je jedino u skupini koja je dobivala ulje krila. Autori studije smatraju da je za pozitivan učinak zaslužna veća bioraspoloživost EPA i DHA iz ulja krila, te zaključuju da ulje krila može poslužiti kao korisna strategija u borbi protiv simptoma upalnog artritisa12.

Iako su nužna daljnja istraživanja, trenutna saznanja daju naslutiti protektivnu i terapeutsku ulogu ulja krila kod pacijenata koji pate ne samo od reumatoidnog artritisa, nego i od ostalih upalnih stanja.
Molimo kliknite na Prijava kako biste napisali osvrt.

Način isporuke se bira u obrascu za završetak narudžbe:

1. dostavnom službom GLS (rok isporuke 1-4 radna dana od narudžbe/uplate)

  • 0,00 kn (besplatno) za narudžbe iznad 300,00 kn vrijednosti
  • 27,00 kn za narudžbe ispod 300,00 kn vrijednosti
  • + 3,00 kn za uslugu poziva 1 sat prije dostave, neovisno o visini narudžbe
  • + 12,00 kn za opciju plaćanja pouzećem (ako je opcija dostupna), neovisno o visini narudžbe

Kupac od dostavne službe dobiva e-mail i SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave.

2. osobnim preuzimanjem u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje. Ovakve narudžbe plaćaju se unaprijed - kartično ili uplatom na račun. Nije moguće plaćanje web shop narudžbi pri preuzimaju u dućanu.

U dućanu, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

 

Dostavu vršimo samo unutar RH.

Više o dostavi tijekom epidemije: Korona dostave

 

Naručene proizvode je moguće platiti:

  • unaprijed na naš transakcijski račun (opća uplatnica, virman, internet bankarstvo - bonus: dvostruki bodovi)
  • karticama online (Visa, MasterCard, Maestro, Diners, Discover) - samo jednokratno
  • gotovinom kod preuzimanja (pouzećem) uz naknadu od 12,00 kn - povremeno (ne)dostupno*

*Ovisno o broju narudžbi i naših kapaciteta pakiranja, ponekad gasimo ili ograničavamo mogućnost plaćanja pouzećem, kako bismo stigli obraditi sve narudžbe. Također, sve narudžbe s opcijom plaćanja pouzećem, a neispravnim kontakt podacima (telefon, mail, pun mailbox itd.) storniramo.

Ako ne vidite opciju plaćanja pouzećem kad završavate narudžbu, to znači da smo ju ugasili kako bismo smanjili obim narudžbi.

Željeni način plaćanja bira se u obrascu za završetak narudžbe - moguće je birati samo između ponuđenih u trenutku predaje narudžbe.

U trgovini u Bauerovoj 16, Zagreb, osim gotovinom, plaćanje je moguće i karticama (Visa, MasterCard, Maestro, Diners).

 

Naš jedini dućan nalazi se u Zagrebu, u ulici Antuna Bauera 16. Osim u dućanu, proizvod možete kupiti i putem našeg web shopa koji isporučuje unutar RH.

Radno vrijeme dućana: PON-PET 09:00-14:00 & 15:00-20:00 (u pauzi od 14:00-15:00 nudimo jedino ljubljenje vrata), subotom 09:00-14:00. 

U dućan je potrebno ulaziti jedan po jedan - ako vidite da je netko već unutra, molimo pričekajte vani. Prije ulaska obavezna je dezinfekcija ruku. Cijelo vrijeme boravka u prodajnom prostoru potrebno je nositi zaštitnu masku (kiruršku, platnenu) na ispravan način. Molimo da u dućan dolazite pripremljeni, s popisom za kupnju. Bilo kakve duže razgovore i premišljanja treba izbjegavati.

1. NEDOSTUPNOST ONLINE uvijek znači nedostupnost i u dućanu - ako uz proizvod piše "nema na stanju" i ne vidite gumb "DODAJ U KOŠARICU", to znači da proizvod nije dostupan ni u dućanu. Ako želite biti obaviješteni o ponovnoj dostupnosti, označite uz proizvod da Vas se obavijesti kada ponovno bude na stanju.

Za proizvode koji nisu na stanju, a uz njih nije naveden datum očekivanog dolaska (očekivanog, ne i sigurnog), nemamo informacije o datumu ponovne raspoloživosti (jer najčešće ne ovisi o nama).

Proizvode koji nisu na stanju nije moguće naručiti, prednaručiti niti rezervirati.

2. DOSTUPNOST ONLINE* znači i dostupnost u dućanu* - Ako je proizvod dostupan online odnosno može se dodati u košaricu, to znači da je u tom trenutku dostupan i u dućanu. Naglasak je na izrazu "u tom trenutku".

Telefonske rezervacije za kupnju u dućanu nisu moguće, jedina mogućnost rezervacije je web narudžba s opcijom preuzimanja u dućanu (takve narudžbe se plaćaju unaprijed, uplatom na račun ili kartično, a preuzimaju isključivo nakon e-mail obavijesti da je roba spremna za preuzimanje).

*Postoji mogućnost manjih grešaka na skladištu (npr. nekome je poslan artikl A umjesto artikla B, pa sad stanje ne štima, ili je dobavljač fakturirao A, a isporučio B, pa opet stanje ne štima, ili je zadnji komad nečega upravo oštećen/netragom nestao), no stanje je ispravno u 99% slučajeva. Naš web shop prodaje isključivo proizvode koje službeno imamo na zalihama, no s obzirom da ne rade roboti, nego ljudi, manja odstupanja su moguća.

3. PROIZVODI U ČIJEM NAZIVU PIŠE TRAJNO NEDOSTUPNO trajno su nedostupni i više ih nemamo u ponudi (i ne znamo ima li ih itko igdje ;)).

4. Kod svakog proizvoda koji nije raspoloživ možete se prijaviti za obavijest o raspoloživosti.

5. Nismo upoznati s ponudom drugih dućana u Zagrebu, Hrvatskoj i izvan Hrvatske - dakle ne znamo gdje osim kod nas možete kupiti to što želite kupiti :). Možda google zna?

6. Cijene u dućanu su identične cijenama na našoj (dakle ovoj) web stranici, a ne nekoj drugoj stranici. Ne znamo kakve su cijene na drugim prodajnim mjestima - to morate provjeriti kod njih.

 

Podaci o proizvodima na web shopu (uključujući fotografije) informativnog su karaktera i trudimo se ažurirati ih u skladu s promjenama od strane proizvođača. Zbog mogućih odstupanja molimo vas da prije uporabe proizvoda pročitate točne informacije na samom proizvodu.

 

Gdje kupiti?
Osim putem internet trgovine, proizvode je moguće kupiti u našem dućanu u Zagrebu, u Bauerovoj 16, od pon-pet 09:00-14:00 & 15:00-20:00 te subotom 09:00-14:00. Raspoloživost i cijene su jednaki kao na web shopu, rezervacije nisu moguće.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti uplatom na račun, kartično, a ponekad i pouzećem (uz naknadu od 12 kn). Način plaćanja bira se u obrascu za završetak narudžbe, od ponuđenih u tom trenutku.
Dostava
Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn (naknade za plaćanje pouzećem i uslugu poziva naplaćuju se neovisno o visini narudžbe). Isporuka najčešće unutar 1-4 radna dana. Dostavljamo samo unutar Hrvatske.

Savršeni partneri:

Povezani sadržaji

Omega 3 masne kiseline - znanstveno potvrđeno djelovanje

Mar 25, 2019 Ljekovito bilje i dodaci prehrani
Omega-3 masne kiseline u kapsulama jedan su od cijenom najpristupačnijih pripravaka, a dokazano doprinose zdravlju organizma. Odobrene zdravstvene tvrdnje i brojna istraživanja koja potvrđuju djelotvornost stavljaju ih na sam vrh dodataka prehrani...
Nastavi čitati

Endokanabinoidi (metaboliti omega-3) koče rast stanica raka

Jan 31, 2019 Ljekovito bilje i dodaci prehrani
Omega-3 masne kiseline u organizmu se prirodnim procesima pretvaraju u anti-tumorne molekule pod imenom endokanabinoidi. Kako im i ime sugerira, slični su kanabinoidima u marihuani, no nisu opijati i nemaju psihotropni utjecaj na svijest.
Nastavi čitati

Muška neplodnost i erektilna disfunkcija

Jun 7, 2017 Ljekovito bilje i dodaci prehrani
Suprotno uvriježenom mišljenju kako je neplodnost uglavnom problem ženske populacije, studija objavljena 2010. godine pokazuje kako je problem neplodnosti u preko 50% slučajeva vezan uz mušku populaciju. Iduća studija,...
Nastavi čitati

Omega 3 masne kiseline kao lijek za depresiju?

Jun 6, 2017 Ljekovito bilje i dodaci prehrani
Manja studija na mlađim osobama (u ranim dvadesetim) koji nisu uzimali antidepresive, a patili su od blage do umjerene depresije, zaključuje da je uzimanje dvije kapsule ribljeg ulja dnevno (s ukupno 1000 mg EPA i 400 mg DHA) nakon 21 dana...
Nastavi čitati

Alergija na sunce - priprema kože za sunčanje

Jun 4, 2017 Zdravlje
Sunce je izvor života i neophodan saveznik u sintezi vitamina D. No, svako nekontrolirano i pretjerano izlaganje suncu je štetno – dugoročno i kratkoročno. Kako se pripremiti za sezonu sunčanja, pogotovo ukoliko ste skloni fotodermatozi (alergiji...
Nastavi čitati

Omega masne kiseline i njihova uloga u organizmu

Jan 11, 2017 Ljekovito bilje i dodaci prehrani
Omega 3 masne kiseline ključne su za zdravlje srca, mozga, očiju i zglobova. Korisne su također tijekom trudnoće i dojenja te smanjuju kroničnu upalu…
Nastavi čitati

Kolesterol i trigliceridi - što mogu dodaci prehrani?

Sep 16, 2016 Zdravlje
U prevenciji i terapiji hiperkolesterolemije danas se, osim prehrane i lijekova, sve češće se spominju i nutraceutici. Koji dodaci prehrani pomažu kod povišenog kolesterola i triglicerida?
Nastavi čitati

Akne je moguće izliječiti - eterična ulja izvana, dodaci prehrani iznutra

Sep 7, 2016 Aromaterapija
Koja eterična ulja koristiti za liječenje akni? Koji hidrolati su pogodni za kožu sklonu aknama? Kako napraviti tonik za kožu sklonu aknama? Može li se akne liječiti iznutra? Koje dodatke prehrani koristimo za sistemsko djelovanje na akne? Koje...
Nastavi čitati

Veliki vodič kroz atopijski dermatitis - uzroci i liječenje

Aug 22, 2012 Zdravlje
Atopijski dermatitis je upalna bolest kože koja je sve prisutnija u modernom društvu. Učestalost atopijskog dermatitisa u zadnjih 30-ak godina porasla je dva do tri puta, pa se procjenjuje da zahvaća 10-20% djece te 1-3% odraslih. Atopijski...
Nastavi čitati