Astaksantin 4 mg x 60 kapsula - Swanson

SWU730
Djelotvoran je u zaštiti kože i očiju od UV-zračenja - štiti kožu od opeklina, fotodermatoza, alergija na sunce te sprečava nastanak bora i staračkih pjega.
199,90 kn
(PDV uključen)
+
  • Trošak dostave
  • Načini plaćanja
  • Kupnja u dućanu

Astaksantin nastaje iz mikroalgi koje su bile i prvi izvor astaksantina odobrenog za ljudsku prehranu od strane američkog udruženja za hranu i lijekove.

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. To je crveni pigment koji se nalazi i u različitim organizmima: ljuskarima – škampima, rakovima i jastozima te lososu. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Astaksantin je prirodni dodatak prehrani vrlo snažnog protuupalnog djelovanja. U potpunosti je dobiven iz mikroalgi. Jedna tableta sadržava čak 4 mg prirodnog astaksantina - najjačeg antioksidansa dobivenog iz algi.

Astaksantin se nalazi u bočicama od 60 kapsulama i treba konzumirati jednu kapsulu dnevno uz obrok.

Djelotvoran je u zaštiti kože i očiju od UV-zračenja - štiti kožu od opeklina, fotodermatoza, alergija na sunce te sprečava nastanak bora i staračkih pjega.

Astaksantin može biti vrlo učinkovit kod autoimunih bolesti poput reumatiodnog artritisa. Vrlo je važna studija koja pokazuje da suplementacija astaksantinom smanjuje bol i dovodi do poboljšanja u kvaliteti života osoba sa reumatoidnim artritisom.

Konstantna istraživanja dokazuju širi spektar djelovanja i nove mogućnosti primjene astaksantina. Uz izvanrednu sigurnost i podnošljivost  rezultati studija pokazuju da astaksantin:

  • smanjuje oksidativni stres i upalu
  • smanjuje rizik od aterogenih kardiovaskularnih bolesti
  • smanjuje razinu triglicerida i povećava razinu HDL-kolesterola
  • blokira oksidativna oštećenja DNA
  • smanjuje razinu C-reaktivnog proteina (CRP) i drugih upalnih biomarkera
  • poboljšava kognitivne sposobnosti
  • poboljšava oštrinu vida i prilagodbu oka
  • povečava mobilnost spermatozoida
  • djeluje učinkovito u poboljšanju sportskih izvedbi
  • djeluje antibakterijski kod infekcije bakterijom Helicobacter pylori

Supplement Facts

Serving Size 1 Softgel

 Amount Per Serving% Daily Value
Astaxanthin[from natural astaxanthin complex (extract of H. pluvialis algae)] 4 mg *

*Daily Value not established.

Other ingredients: Safflower oil, gelatin, purified water, glycerin, d-alpha tocopherol, medium-chain triglycerides oil (palm).

Contains sulfites.

Suggested Use: As a dietary supplement, take one softgel per day with water.

Do not refrigerate.

Brand:
Swanson
Pakiranje:
60 kapsula/tableta
Primjena:
  • Antioksidans
  • Autoimuni poremećaji
  • Hiperpigmentacije kože (pjege)
  • Imunomodulator
  • Katarakta
  • Makularna degeneracija
  • Plodnost
  • Poboljšanje vida
  • Povišen kolesterol
  • Protuupalno
  • Regeneracija kože
  • Reumatoidni artritis
  • Trigliceridi
  • Upaljeni i bolni zglobovi
  • Zdravlje očiju
Status na tržištu:
  • dodatak prehrani
Astaksantin je moj omiljeni dodatak prehrani, ali ne i jedini. Mogu ostati bez svega, ali bez astaksantina nikada ne želim. Nikada nisam imala lijepu kožu, oduvijek su tu proširene pore, mirteseri, u mladosti akne, a na sve to i izražene bore (loša prehrana i njega u ratno vrijeme ostavili su traga). I kupovala sam ja svakojake pomade, kreme, serume, eliksire i kojekakva svjetska čuda. Je, koža bolje izgleda. Ali ne baš toliko bolje da se isplati potroširi tisuće kuna mjesečno za održavanje. I onda sam otkrila astaksantin, koji je u mjesec-dva dao vidljive rezultate. Manje izražene bore, zategnutija koža, zdrava koža. I ne, ne pijem samo astaksantin. Sa 50+ ipak sam tu uključila i omega 3 masne kiseline, i ulje noćurka, i alfa lipoičnu kiselinu, ali astaksantin je taj koji je dao najvidljivije rezultate. Moja dnevna doza je 8 mg, dvije kapsule. A njega kože nikad jednostavnija: malo hidrolata i neka uljna mješavina.
Premda je ideja o “ljepoti iznutra” stara nekoliko tisuća godina tek se pojavom komercijalno atraktivnih pripravaka i dodataka prehrani za anti-aging učinak popularizirao novi trend u kozmetičkoj znanosti – nutrikozmetika. Koliko god zanimljivo i primamljivo taj naziv zvučao, ipak je važno naglasiti da kao pojam nije zakonski definiran, iako ga marketing, svakako, voli.

Pojam nutrikozmetika spaja prehrambenu i kozmetičku industriju, a konačni rezultat takvog “prijateljstva” su dodaci prehrani koji deklariraju kozmetičko-zdravstveni učinak poput otapanja masnoća, hidratacije kože, uklanjanje bora, umirivanje nadražene kože, UV-zaštitu itd. Takvi pripravci predstavljaju pravu malu revoluciju u kozmetologiji i kozmetičkoj dermatologiji, jer postižu izvrsne rezultate u kombinaciji s lokalnom terapijom (kreme, serumi) i suvremenim instrumentalnim metodama.

Kako iza svakog upalnog procesa stoji teorija o slobodnim radikalima kao glavnim i odgovornim “krivcima”, antioksidansi ili “hvatači” slobodnih radikala potvrdili su se kao najčešći sastojak nutrikozmetičkih preparata. Oštećenja stanica i kaskadne upale u organizmu, potaknute raznim vrstama stresa iz okoliša, mogu značajno pridonijeti oštećenju DNA i karcinomima, a koža vrlo često odražava stanje sveukupnog zdravlja organizma. Mnogi dermatolozi danas se slažu da je pojava dehidracije kože, crvenila i niza iritacija, hiperpigmentacija i slično, očiti znak da se u organizmu zbivaju potencijalno škodljive promjene i upalni procesi koje treba sanirati na vrijeme. Čak su bore i sunčane pigmenne mrlje (fotooštećenja) indikativne da se u koži zbiva oksidativni stres.

Antioksidansi su prirodno prisutni u voću i povrću, no vrlo je teško pojesti toliku količinu određene hrane da se postigne djelotvorna koncentracija, pa se oni preporučuju u obliku standardiziranih dodataka prehrani. Kao vodeći među takvim peroralnim „nutrikozmetičkim„ pripravcima izdvojili su se oni koji su namijenjeni koži izloženoj UV-zračenju da bi se na vrijeme spriječilo ubrzano starenje kože (tzv. photoaging) zbog oksidativnih procesa. Jedan od popularnijh sastojaka u njima je upravo astaksantin.

Kada je Mrtvo more poprimilo crvenu boju umjesto modre, glavnim „krivcem“ proglašena je alga Dunaliella salina koja je sintetizirala velike količine karotenoida, među kojima i astaksantin. U godinama koje su slijedile i drugi su karotenoidi, uz beta-karoten, počeli dobivati na značaju…

Već dulje vrijeme određeni fitoekstrakti prepoznatljivi su po svojim fotozaštitnim svojstvima i sastavnicama poput antioksidansa (karotenoidi, flavonoidi i drugi polifenoli, tokoferoli, vitamin C i drugi). Poznato je da su karotenoidi zaista superiorni sastojci u borbi protiv slobodnih radikala, a u obliku dodataka prehrani posljednjih su godina bili vodeći sastojci u formulacijama za zaštitu od sunca.

U skupinu karotenoida kao sekundarnih biljnih metabolita i pigmenata odgovornih za žutu, zelenu, crvenu ili narančastu boju biljaka, te prekursora vrlo važnog vitamina A, spada više od 600 spojeva. No, astaksantin se pokazao kao jedan od vodećih karotenoidnih spojeva u suvremenoj dermatofarmaciji, posebice u anti-age proizvodima i fotodermatologiji.

Astaksantin je po svojim svojstvima srodan beta-karotenu, luteinu i zeaksantinu s kojima se u mnogobrojnim studijama vrlo često uspoređivao. Taj crveno-narančasti karotenoid u prirodi se može naći ne samo u biljnim, nego i u morskim izvorima (antarktički kri, losos, škampi, jastog), a proizvode ga i neke bakterijske vrste (Brevibacterium, Mycobacterium lacticola, Agrobacterium auratim, Haematococcus pluvialis) i kvasci vrste Phaffia rhodozyma. Sisavci nažalost ne mogu sintetizirati astaksantin, pa ga je zato potrebno unijeti putem prehrane ili dodataka prehrani.

Unatoč mnogobrojnim prirodnim izvorima, astaksantin se može i kemijski sintetizirati, premda takav sintetski uglavnom primjenjuju u prehrambenoj industriji, i to prilikom dodavanja bojila ribljim namirnicama. Ružičasta boja člankonožaca rakova, poput škampa i jastoga, upravo proizlazi iz algi koje oni konzumiraju. Čak i neke ribe imaju blago narančasto-crvenkastu boju zbog astaksantina iz algi kojima se hrane. Najočigledniji primjer je prepoznatljiva ružičasto-narančasta boja filea divljeg lososa. Komercijalne farme za uzgoj riba i rakova obično dodaju astaksantin u njihovu prehranu da bi nadomjestile nedostatak prirodnog izvora astaksantina (putem algi). Osim zbog boje, astaksantin je važan i za njihov optimalan rast i preživljavanje.

Najbogatiji izvor astaksantina u prirodi svakako je mikroalga H. pluvialis koja u svojim stanicama sadrži više od 80% astaksantina. Zahvaljujući njezinom izuzetno brzom rastu i visokom sadržaju astaksantina, najviše se koristi u industrijskoj proizvodnji za farmaceutsku namjenu.

Premda su mnogobrojne in vitro i in vivo studije pokazale pozitivne učinke astaksantina na nekoliko fizioloških procesa u organizmu, svoju najveću popularnost astaksantin je stekao zahvaljujući sve većem trendu anti-age dodataka prehrani i umanjivanja štetnih posljedica fotostarenja kože. Još veći značaj astaksantin je dobio nakon što se pokazalo da su njegovi učinci na prevenciju fotostarenja i fotooštećenja kože statistički značajno bolji u usporedbi s njegovim srodnicima - beta-karotenom i luteinom, koji su svakako utrli put primjeni karotenoida u dodacima prehrani s primjenom u dermatofarmaciji. U prilog astaksantinu ide i činjenica da se pokazao iskoristivijim u humanim fibroblastima u odnosu na beta-karoten i kantaksantin. Upravo zato se i sve više koristi umjesto dotada popularnih karotenoida.

Karotenoidi su već poznati po svojoj glavnoj ulozi u neutraliziranju štetnih sloobodnih radikala, no ono što se manje zna je da stupanj reaktivnosti karotenoida u tijelu ovisi ne samo o vrsti karotenoida, nego i o prirodi slobodnih radikala s kojima bi oni trebali ulaziti u interakciju. S obzirom da je astaksantin, kao i vitamin E, lipofilni antioksidans (topljiv u mastima), on svoje pozitivne učinke ispoljava na membranama i tkivima koji obiluju lipidim. To je od presudne važnosti za kontrolu integriteta stanica tijekom izlaganja UV-zračenju, kada dolazi do pokretanja kaskadnih štetnih reakcija i lipidnih peroksidacija zbog slobodnih radikala.

Astaksantin ima superioran preventivni učinak na fotoinducirane promjene u koži, jer sprječava nastanak promjena uzrokovanih UVA-zračenjem, odgovornih za ubrzano starenje kože (UVA: A kao aging), ali i nastanak zloćudnih tumora kože. U dermatologiji je sve omiljeniji kao dodatak prehrani zbog supresije hiperpigmentacija induciranih UV-zrakama, inhibicije sinteze melanina, smanjenja sveukupnih posljedica fotostarenja kože i smanjenja vidljivih bora (posebice u topikalnoj primjeni). Studije su pokazale da astaksantin može poboljšati i zdravlje i izgled kože na nekoliko načina: uklanja vidljive bore i borice, smanjuje podbuhlost periokularnog područja, održava optimalnu vlažnost kože, smanjuje upalne procese u koži, te optimizira melanogenezu.

Da bi se ispitala učinkovitost i sigurnost dodataka prehrani sa sadržajem astaksantina s namjenom sprječavanja (ili odgode) fotostarenja kože, provedena je 4-mjesečna nasumična, dvostruko slijepa studija. U njoj je 40 ispitanika nakon izlaganja UV zračenju pokazalo poboljšanje reljefa kože, bolje stanje kože i održanje njenih regenerativnih procesa u odnosu na kontrolnu, placebo skupinu.

Također je zanimljiva studija u kojoj je 49 žena srednje dobi nakon 6 tjedana peroralne primjene astaksantina imalo poboljšano stanje kože, smanjenje bora i povećanu elastičnost kože. Niz studija je pokazao: astaksantin je i do 1.000 puta snažniji antioksidans od alfa-tokoferola; ima do 40 puta snažniji učinak od beta-karotena; te nema prooksidativni učinak koji se u međuvremenu pripisao beta-karotenu i likopenu. Sve navedeno izdvaja ga u odnosu na ostale antioksidanse u dodacima prehrani za odgodu fotostarenja kože.

Premda nema precizno definirane dnevne doze astaksantina, ona se u kliničkim studijama uglavnom kreće od 2-16 mg. No, čak i u nešto višim dozama nisu zamijećene ozbiljnije nuspojave ili toksični učinci. Neki pacijenti zamjećuju blago narančastu boju fecesa tijekom peroralne suplementacije astaksantinom (zbog malih količina pigmenta koji prolaze probavnim sustavom).

Osobe koje u anamnezi imaju preosjetljivost na astaksantin ili srodne karotenoide, posebice na astaksantin iz algi, kao i pacijenti s narušenim endokrinološkim sustavom te imunokompromitirani pacijenti, svakako ga ne bi trebali uključivati kao dodatak prehrani bez prethodne detaljne konzultacije sa liječnikom ili ljekarnikom. Premda se astaksantin smatra kao siguran (GRAS- Generaly Recognises As Safe) dodatna pažnja tijekom primjene astaksantina potrebna je i kod pacijenata s hipertenzijom, astmom, poremećajima paratireoidne žlijezde, kod osteoporoze i tijekom trudnoće, premda nema studija koje upućuju na njegovu štetnost u tom smislu. Postoje neke sumnje da astaksantin ulazi u potencijalne interakcije s lijekovima kod astme, hormonalnim nadomjescima, peroralnim kontraceptivima, te lijekovima za snižavanje kolesterola.

Svojevremeno je beta-karoten bio jedini karotenoid u kozmetici, pored nekoliko stotina ostalih karotenoida koji su izolirani u prirodi, sve dok nije otkriven astaksantin iz antarktičkog krila i dok 1997. godine nije dozvoljen za kozmetičku primjenu.

Danas je na tržištu dostupan veći broj pripravaka astaksantina u obliku dodataka prehrani, ali je on sve popularniji i kao aktivni kozmetički sastojak (kozmeceutik) u dermokozmetičkim proizvodima. Vrijeme i nove studije svakako bi trebale pokazati je li riječ o najpotentnijem prirodnom antioksidansu, kako ga često vole nazivati…
Astaksantin, moćni antioksidans
Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. To je crveni pigment koji se nalazi i u različitim organizmima: ljuskarima – škampima, rakovima i jastozima te lososu. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.
Osnovno svojstvo astaksantina je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe. Učinkovitost astaksantina provjerena je brojnim znanstvenim istraživanjima.
Antioksidativno djelovanje astaksantina
Antioksidativni karotenoidi, pigmenti koje unosimo hranom, štite tkiva od slobodnih radikala, a posebice su učinkoviti u zaštiti membrana. I astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica.

Astaksantin i imunitet
Astaksantin značajno utječe na funkciju imunološkog sustava, što je dokazano u nekoliko in vitro i in vivo istraživanja. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da astaksantin potiče stvaranje antitijela.

Antikarcinogena svojstva astaksantina
Nekoliko studija pokazalo je antikarcinogeno djelovanje astaksantina u sisavaca. Primjerice, astaksantin je imao zaštitno djelovanje na karcinogenezu mjehura, te raznih vrsta karcinoma ušne šupljine. U literaturi se spominje i pozitivan učinak na karcinom kolona, prostate i dojke.

Astaksantin kao 'unutrašnje' sredstvo za zaštitu od sunca
Izlaganje tkiva UV zračenju može voditi ka stvaranju slobodnih radikala i oštećenjima tkiva koja nastaju uslijed fotooksidacije. Astaksantin može biti značajno učinkovitiji od beta-karotena i luteina u prevenciji takvih oštećenja. Potencijalna povoljna djelovanja astaksantina mogu biti vrlo korisna 'unutrašnja' zaštita koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu. Posebno je pogodan za uzimanje prije i tijekom izlaganja suncu jer služi kao 'unutrašnja zaštita od sunca'.

Astaksantin i zdravlje očiju
Kemijska struktura astaksantina vrlo je slična luteinu i zeaksantinu, molekulama koje su već prepoznate kao tvari sa zaštitnim učinkom na oči.

Astaksantin i upala
Zbog svoje iznimne antioksidativne snage, astaksantin je potencijalno pomoćno ljekovito sredstvo za brojne bolesti, budući da su znanstvenici sve više suglasni da je upala u podlozi cijelog niza degenerativnih bolesti današnjice. Na primjer, utvrđeno je da astaksantin djeluje povoljno kod infekcije bakterijom Helicobacter pylori smanjujući upalu želučane sluznice.

Astaksantin i zdravlje srca
U studiji provedenoj na životinjama utvrđeno je da dodatak astaksantina prehrani povisuje koncentraciju HDL („dobrog“ kolesterola). Znanstvenici zaključuju kako astaksantin može biti dvojako koristan za zdravlje srca. Moguće je djelovanje astaksantina na modifikaciju razina LDL i HDL kolesterola, a s obzirom na protuupalno djelovanje astaksantina moguć je preventivan učinak na koronarnu bolest srca.

Astaksantin kao potencijalna pomoć muškarcima koji imaju problema s plodnošću
U kliničkoj studiji, provedenoj na 30 muškaraca koji imaju problema s plodnošću bez jasno definiranog uzroka, ispitanici su primali 16 mg astaksantina dnevno u periodu od 3 mjeseca. U skupini koja je primala astaksantin parametri koju su važni za plodnost muškaraca, poput brzine spermija, bili su poboljšani. Iako rezultati studije djeluju obećavajuće, potrebno je provesti dodatne studije koje će potvrditi učinkovitost astaksantina kao komplementarne terapije za neplodnost.

Astaksantin izuzetno povoljno djeluje na kožu, te ubrzava oporavak mišića nakon napornih treninga. Izuzetno dobro štiti od štetnih sunčevih zraka – djeluje 550 puta jače od E vitamina i 10 puta snažnije od beta-karotena.

• potiče obrambene sposobnosti organizma
• djeluje antikarcinogeno
• djeluje protuupalno
• može pomoći u smanjenju boli izazvane artritisom i sindromom karpalnog tunela
• pomaže protiv infekcije bakterijom Helycobacter pylori
• štiti od štetnih sunčevih zraka i pomaže bržem tamnjenju kože
• čuva zdravlje očiju, štiti od nastanka katarakte
• štiti srce i krvne žile, snizuje povišenu razinu LDL kolesterola
• pomaže muškarcima koji imaju problema s plodnošću jer utječe na kvalitetu sjemena
• ubrzava oporavak mišića nakon napornih treninga
Napiši recenziju

Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Terra Organica d.o.o. nije odgovorna za njihovu točnost.

Eterična i biljna ulja, hidrolati i gline, osim onih kod kojih je to izričito naglašeno, u RH nisu registrirana kao hrana ili dodatak prehrani  (što ne znači da konkretan proizvod nije u EU registriran kao dodatak prehrani, hrana ili začinski ekstrakt za hranu - ove informacije smo  za većinu proizvoda naveli kao dodatne informacije u rubrici značajke, kao smjernice o kvaliteti proizvoda). Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za što će koristiti konkretan proizvod.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja i hidrolata) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu (kao što uz ulje i brašno ne dolazi recept za baklavu). 

Za primjenu eteričnih i biljnih ulja, hidrolata, glina, dodataka prehrani i ostalih proizvoda u terapeutske svrhe potražite savjet liječnika / fitoaromaterapeuta.

Kod nekih dodataka prehrani razlikuju se upute za uzimanje na hrvatskoj i originalnoj deklaraciji. To je rezultat različitih pravilnika o dodacima prehrani u različitim zemljama. Molimo držite se one doze koju Vam je preporučila stručna osoba.

Recenzije korisnika u rubrici "ISKUSTVA" odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Terra Organica nije odgovorna za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Kupnja u dućanu
Proizvode je moguće kupiti i u našem dućanu u Zagrebu, Antuna Bauera 16, od pon-pet 09:00-20:00 te subotom od 09:00-14:00.
Naručivanje
Osim putem internet trgovine, narudžbe primamo i telefonski na broj 01/5576-044, radnim danom 09:00-16:30.
Načini plaćanja
Narudžbe predane putem internet trgovine mogu se platiti pouzećem, uplatom na račun ili karticama. Način plaćanja se bira kod završetka kupnje.
Dostava
Izbor između isporuke dostavnom službom ili preuzimanja u našem dućanu vrši se na kraju kupnje. Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300,00 kn.