Klasični (nebulizatori)

Difuzeri su naprave namijenjene raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica je vrlo mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja.

Difuzeri, za razliku od aromalampice, ne zagrijavaju eterično ulje, pa ne dolazi do njihove razgradnje. Ulja se raspršuju u sitne kapljice u cijelosti, tj. ne dolazi do odvajanja hlapivijih i manje hlapivih spojeva, čime je potpuno sačuvana njihova ljekovitost.

Postoji razni tipovi difuzera. Neki raspršuju ulja putem ultrazvuka, dok drugi stvaraju sitne kapljice putem raspuhivanja - strujanja zraka u tankim staklenim ili metalnim cjevčicama. Oni se još nazivaju klasični difuzeri ili nebulizatori.

U klasične difuzere - nebulizatore ide samo eterično ulje, bez vode. Oni su obično pogodniji za veće kvadrature, ali su i (donekle) glasniji od ultrazvučnih. Isto tako brže ispune zrak eteričnim uljem (stoga i brže troše eterična ulja), te se ne preporuča da su uključeni non-stop.

Održavanje: Tijekom vremena na svim tipovima difuzera stvara se masni, smolasti film. Ovisno o učestalosti korištenja, taj film je potrebno očistiti jednom mjesečno, pa i jednom tjedno.

Kod klasičnih difuzera (nebulizatora) to je najbolje napraviti koncentriranim etanolom (min 90%); etanol se stavi u difuzer i miješanjem ispere. Difuzer se može nakratko i uključiti kako bi se isprala kapilara. Nakon toga se etanol baci a difuzer ispere.

Povezano:

Eterična ulja protiv gripe i prehlade - načini korištenja za sve dobne skupine

Kako inhalirati eterična ulja uz pomoć difuzera?

Kako izabrati i koristiti difuzer?