Ricinus (Ricinus communis) biljno ulje - H. Lamotte
Ricinusovo ulje - ulje ricinusa
Botanički naziv: Ricinus communis
Način dobivanja: hladno prešano
Proizvodi: Henry Lamotte
Pakira: uvoznik/prodavatelj
RICINUSOVO ulje poznato je sredstvo za zaštitu kose i njegu kože. Najčešće ga nalazimo u preparatima za poticanje rasta kose i noktiju. Na kožu djeluje umirujuće, štiti ju i daje joj vlagu. Odlično je kao ulje za čišćenje šminke (u kombinaciji s drugim manje viskoznim i ljepljivim uljima).
Ricinus (skočac, Ricinus communis) je česta ukrasna biljka vrtova, premda ga mnogi ne prepoznaju. Veliki crveni listovi i žuto crveni plodovi dopadljivi su ukras u uređenju vrtova i parkova. Od plodova se dobiva ulje koje je već dugo korišteno u farmaciji, nekoć najviše zbog svojeg jakog laksativnog efekta (liječi zatvor i omekšava stolicu). No, nemojte ga koristiti u tu namjenu bez stručnog nadzora i savjeta.
Ulje je bogato vrlo rijetkom ricinoleičnom kiselinom (85-92%). Ulje ricinusa često je korišteno u kozmetici. Koristi se kao ulje za čišćenje šminke, zbog svojeg svojstva da dobro otapa druge masnoće i svoje viskoznosti. Ukoliko je previskozno, razrjeđuje se s uljem jojobe. Potiče rast kose, pa je gotovo redoviti dodatak za uljne pakunge za kosu, obrve, trepavice, ali i nokte. U kremama ili mlijeku za tijelo daje koži glatkoću i vlažnost. Koristi se i u balzamima za usne i kožu. Obavezan je sastav transparentnih sapuna, jer daje sapunu bistrinu (sprečava kristalizaciju sapuna). Ulje ricinusa ima još jednu prednost - iznimno je jeftino, čak i kad je hladno prešano i iz organskog uzgoja.
Djelovanje/primjena
Krhki nokti
Njega kose
Potiče rast kose
Slaba i prorijeđena kosa
suha
Nema poruka
